Enerji

İran ile doğalgaz fiyatı pazarlığına devam

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tahran'ın önerdiği indirimi yeterli bulmadıklarını söyledi. Türkiye’nin en pahalı doğalgaz tedarikçisi ile müzakereler sürecek.

Haberin Öne Çıkanları

'İndirim yetersiz'

'Konu tahkimde'

'Şubat'ta zam yok'

Bakan Yıldız'ın verdiği bilgiye göre, düzenlemeyle yerel seçimlere katılan partilerin oy kaybına uğraması engellenecek.
Bakan Yıldız'ın verdiği bilgiye göre, düzenlemeyle yerel seçimlere katılan partilerin oy kaybına uğraması engellenecek. [AA-Arşiv]

çarşamba günü başbakan erdoğan’ın iran’a yaptığı ziyarete katılan yıldız, görüşmelerde iran’ın doğalgaz fiyatını düşürmeyi teklif ettiğini ancak önerilen rakamı yeterli bulmadıklarını söyledi. yıldız, konunun tahkimde kalmaya da devam edeceğini belirtti.

türkiye, doğalgaz fiyatları dünya piyasasında düşmesine rağmen, iran’ın pahalı gaz satmaya devam etmesini tahkime taşımıştı. iran, rusya’dan sonra türkiye’nin ikinci büyük doğalgaz tedarikçisi.

'ne kimsenin hakkını yemek ne de haklarını yedirmek istediklerini' vurgulayan yıldız, uluslararası arenada geçerli bir doğal gaz fiyatı olduğunu, bunun üzerinde bir fiyatla türkiye'nin doğal gaz almayacağını vurguladı.

“bunların mutlaka düşürülmesi lazım geldiğini, değerli mevkidaşlarıma aktarma imkanı buldum. onlar da aslında bizi haksız görmüyorlar ama bunun mekanizmaları çok önemli. şu anda tahkim devam ediyor ve bizim istediğimiz önemli orandaki indirim tahkim sonucunda netleşmiş olacak. makul bir indirim teklifi gelmiş olsaydı tahkimden vazgeçip vazgeçmeyeceğimiz soruldu. 'tahkimde elde edebileceğimiz kazancın burada karşılanabiliyor olması halinde tahkimden vazgeçebiliriz' dedik."

müzakerelerin devam edeceğini dile getiren yıldız, iran'ın kaynaklarının türkiye'ye ve türkiye üzerinden uluslararası piyasalara aktarılmasına dönük çalışmaların da süreceğini söyledi. yıldız, bu konuda avrupa'nın ab'nin de ihtiyaçlarının söz konusu olduğuna işaret etti.

'şubat'ta elektrik ve doğalgaza zam yok'

izmir ticaret odası yönetim kurulu’nu kabulu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan yıldız, enerji maliyetlerinindeki artışı vatandaşlara ve sanayicilere yansıtmaya çalıştıklarını da sözlerini ekledi.

“inşallah son gelişmelerle beraber döviz fiyatlarının, dolar fiyatlarının biraz daha gevşer kanaatindeyim. her ne kadar dünyadaki olumsuz iklim şartlarına rağmen para politikalarında ki iklim şartlarına rağmen biz bunu vatandaşlarımıza, sanayicimize yansıtmamak için çaba gösteriyoruz. şubat ayı itibariyle de dövizdeki artışları inşallah maliyetleri yansıtmayacağız" dedi.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;