Suriye

İran Suriye zirvesine katılıyor

Perşembe günü Viyana'da ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi dışişleri bakanları arasında yapılacak ikinci Suriye toplantısına Esed rejiminin en önemli müttefiki İran da katılıyor. Rusya'nın toplantıya dahil edilmesini istediği Irak ve Mısır'dan da olumlu yanıt geldi.

23 Ekim'de Viyana'da yapılan ilk tur görüşmelerden Esedsiz çözüm üzerinde mutabık kalınmaması üzerine bir sonuç alınamamıştı. [Fotoğraf: Reuters]

23 ekim'de viyana'da yapılan amerika, rusya, türkiye ve suudi dışişleri bakanları düzeyindeki suriye toplantısından sonra perşembe günü yapılacak ikinci viyana toplantısına iran da katılıyor. rusya'nın talebi, abd'nin davetinin ardından iran dışişleri bakanlığı sözcüsü marziye afkam, viyana'daki toplantıya dışişleri bakanı cevad zarif'in katılacağını duyurdu. afkam'ın açıklamasına göre, nükleer müzakereci abbas arakçı, arap ve afrika ülkelerinden sorumlu dışişleri bakan yardımcısı hüseyin amir abdullahyan da zarif'e eşlik edecek. 

rusya, ilk toplantıdan sonra irak ve mısır'ın da viyana'daki ikinci suriye zirvesine davet edilmesi gerektiğini açıklamıştı. irak ve mısır da toplantıya katılacağını açıkladı. 

abd'nin daveti 

 iran'ın zirveye dahil edilmesi öncesi  abd dışişleri bakanlığı sözcüsü john kirby, "iran'a davet, bence iranlı liderler bunun çok yönlü, gerçek bir davet anlamına geldiğini düşünebilirler" açıklamasını yapmıştı. amerikan ap haber ajansına konuşan abd'li yetkililer, suriye’nin geleceğine ilişkin yapılacak uluslararası toplantılara ilk kez iran’ın da davet edildiğini söyledi. 

davetin rusya tarafınca iran’a iletildiği bilgisini veren yetkililer, iran’ın şu ana kadar davete yanıt vermediğini dile getirdi.

cuma gününe kadar sarkması beklenen toplatıya amerikan dışişleri bakanı john kerry, rus mevkidaşı sergey lavrov, türk dışişleri bakanı feridun sinirlioğlu, arap ve avrupalı diplomatlar katılacak.

ilk toplantıda esed'in akıbetinde anlaşılamadı

23 ekim'deki ilk suriye zirvesinden 'daha fazla istişare' kararı çıkmıştı.  suudi arabistan dışişleri bakanı adil cübeyr toplantı sonrası yaptığı açıklamada rusya, abd, suudi arabistan ve türkiye'nin suriye'de geçiş sürecinde esed'in akıbeti konusunda ortak bir tavırda buluşamadığını söylemişti.  rusya dışişleri bakanı lavrov ise "esed'in akıbetine suriye halkı karar vermeli" diyerek, toplantıda ülkesinin esed ile ilgili pozisyonundan geri adım atmadığının işaretini verdi.  rus bakan ayrıca mısır ve iran'ın da, suriye'de çözümde 'rol oynayabileceğini' belirtmişti. 

abd dışişleri bakanı john kerry de dört ülkenin en erken 30 ekim cuma günü 'daha geniş katılımlı bir toplantıda' bir araya gelebileceğini açıkladı. kerry toplantıyla ilgili ise "ikna oldum... bugünkü toplantı yapıcı ve verimli bir toplantı oldu" yorumunu yapmıştı.  

esed karşıtları paris’te toplandı

suriye’de ‘esed’li bir çözüme karşı olan ülkeler, perşembe günü başlayacak viyana görüşmeleri öncesi suriye'nin dostları çekirdek grubu toplantısında paris’te bir araya geldi.

fransa'nın davetiyle başkent paris'te bulunan suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri, ürdün, katar, almanya, italya ve ingiltere dışişleri bakanları, fransa dışişleri bakanlığı'nda akşam saatlerinde bir araya geldi. türkiye'yi dışişleri bakanı feridun sinirlioğlu'nun temsil ettiği toplantıya abd adına dışişleri bakanı john kerry yerine dışişleri bakan yardımcısı antony blinken katıldı.

devrim muhafızları cephede kayıp veriyor

avrupa’da siyasi çözüm için bölge aktörleri liderliğinde birbiri ardına toplantılar yapılırken suriye’de çatışmalar şiddetleniyor. halep’in kuzeyinde meydana gelen çatışmalarda son iki gün içinde iran devrim muhafızları, aralarında subayların da olduğu 12 askerini kaybetti.

iran resmi haber ajansı fars’ın haberine göre devrim muhafızlarının 33.tugayında görevli üst teğmen müslüm nasır’ın suriyeli muhalif güçlerle halep kırsalında girilen çatışmada yaşamını yitirdi. nasır, aralarında ekim ayı başında suriye’de yaşamını yitiren devrim muhafızları komutanı tuğgeneral hüseyin hemdani ile birlikte ülkede yaşamını yitiren 27. iranlı askeri danışman oldu. 

kaynak: al jazeera, ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;