Türkiye-İran ilişkileri

İran'ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı

İran'ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. İran medyasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretiyle idamlar arasında bağ kurulması "şiddetle" kınandı. Dışişleri, "İran halkında Cumhurbaşkanımız aleyhinde kanaat oluşturmayı hedefleyen bu tür yayınlara derhal son verilmesini istediğimiz bildirilmiştir" açıklaması yaptı.

[Fotoğraf: Al Jazeera]

dışişleri bakanlığı'nın açıklamasında, iran'ın resmi bazı medya organlarında yayınlanan haberlerde, cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde suudi arabistan'a yaptığı ziyaretle ziyaret sonrası infaz edilen idamlar arasında bağ kurulduğu hatırlatıldı. dışişleri bakanlığı'na çağrılan iran'ın ankara büyükelçisi'ne, bu durumun ve erdoğan'ı itham eden ifadelerin "şiddetle kınandığı" belirtildi.

açıklamada, "komşu iran halkında sayın cumhurbaşkanımız aleyhinde bir kanaat oluşturmayı hedefleyen bu tür yayınlara derhal son verilmesini istediğimiz bildirilmiştir" denildi.

büyükelçiye ayrıca, "yabancı diplomatik misyonların dokunulmazlığının ev sahibi ülkenin sorumluluk ve güvencesi altında olduğu, bu nedenle tahran'daki ve meşhed'deki suudi arabistan büyükelçiliği ve başkonsolosluğuna yönelik saldırıların hiçbir şekilde kabul ve izah edilemeyeceği" vurgulandı.

suudi arabistan'ın 47 kişiyi idam etmesi ve bunun üzerine iran'la yaşanan krizle ilgili türk dışişleri'nden salı günü yapılan açıklamada, suudi arabistan'ın iran'daki temsilciliklerine yönelik saldırılardan "endişe" duyulduğu belirtilmişti. açıklamada, "türkiye bir an önce tehdit dilinin bırakılarak diplomasi diline dönülmesini istemektedir" denilmişti.

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan da çarşamba günü muhtarlara yaptığı konuşmada, suudi arabistan’ın 47 kişiyi idam etmesini "iç hukuk" diye yorumlamış, suudi arabistan’ın temsilciliklerine yönelik saldırılara tepki göstermişti. erdoğan, "mısır'daki idamlara karşı ey dünya neredesin?" diye sormuştu.

kriz idamlarla başladı

suudi arabistan yönetimi, cumartesi günü aralarında suudi vatandaşı şii din adamı ayetullah nemr'in de bulunduğu 47 kişiyi idam ettiğini duyurmuş, iran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından suudi arabistan'ın tahran büyükelçiliği ve meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti.

suudi arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından iran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı.

ticari ilişkilerin kesildiğini ise geçen hafta suudi arabistan perşembe günü de iran duyurmuştu. tahran yönetimi, suudi arabistan'ın mallarının ya da bu ülke üzerinden iran'a gidecek tüm malların, ülkeye girişini yasaklamıştı.

son olarak da iran, yemen'deki iran büyükelçilik binasının suudi savaş uçakları tarafından vurulduğunu, saldırıda bazı elçilik görevlilerinin yaralandığını duyurmuştu. suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon ise bunu reddetmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;