Suriye'de iç savaş

'IŞİD en az 700 Şietat’ı öldürdü'

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD’in ülkenin doğusundaki petrol zengini Deyr Ezzor’da, Sünni Şietat aşiretinden en az 700 kişiyi katlettiğini duyurdu.

Konular: Suriye, IŞİD
Avrupa ülkelerinden çok sayıda kişi IŞİD'e katılıyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi'nden yapılan açıklamaya göre öldürülen 700 kişiden 600'ü sivil, 100'ü savaşçıydı. 1800 aşiret mensubunun ise akıbeti bilinmiyor.

irak şam islam devleti’nin (işid) öldürdüğü suriyelilerin bir bölümü çatışmalarda yaralanarak hastaneye kaldırılanlardı. işid üyeleri şietat aşiretine mensup yaralıları hastanelerden sürükleyerek çıkartarak infaz etti.

gözlemevi, işid’in sünni aşiret üyelerinden çoğunu kafalarını keserek katlettiğini açıkladı. katliama ait olduğu söylenen görüntüler internette yayınlandı.

işid ve petrol zengini deyr ezzor’daki sünni aşiretler temmuz sonundan bu yana çatışıyor.

işid'den intikam saldırısı

işid, aşiret üyelerinin kendilerine bağlılıklarını bildirip teslim olmalarını istedi. aşiret kabul etmeyince çatışmalar şiddetlendi.

10 ağustos pazar günü şietat aşireti, işid üyelerine gruptan ayrılma çağrısı yaptı ve bazı işid üyelerini öldürdü.

bunun üzerine saldırılarını ağırlaştıran işid, şietat üyelerinin kafalarının kesilerek öldürüldüğü görüntüleri internette paylaştı.

öldürülenlerin birçoğu granci, ebu hamam ve kaşkiye köylerinde yaşıyordu.

özellikle aşirete bağlı 14 yaşından büyük erkekleri hedef alan işid, şietat aşiretinin bölgedeki varlığını sona erdirme sözü veriyor.

deyr ezzor, 2013’ten beri işid’in elinde. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;