IŞİD

IŞİD Musul'u ele geçirdi

Irak Şam İslam Devleti, Irak'ın kuzeyindeki Musul'da kontrolü ele geçirdi. Kentten kaçan birçok kişi Kürt Özerk Bölgesi'ne sığındı. Kenti terk eden Musul Valisi ‘Ordu ve güvenlik güçlerinin hızlı bir biçimde çöküşü, kasıtlı bir ihmal olduğunu akla getiriyor’ dedi.

Irak ordusu Musul'da IŞİD'e karşı koyamadığı için eleştiriliyor. [Fotoğraf: Al Jazeera]

irak şam islam devleti (işid) milisleri, musul havalimanı ile kentin bazı bölgelerinin kontrolünü ele geçirdi. işid'in eline geçen yerler arasında kentin güneyindeki tayaran mahallesi, ninova operasyon binası da var.

güvenlik kaynakları, kontrolü işid'in eline geçen bölgede yaşayan hükümet görevlilerinin uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen aileleriyle kaçmaya başladığını ifade etti. çok sayıda kişi kürdistan özerk bölgesi'ne sığındı. 

doğan haber ajansı, iskenderun limanı'ndan musul'un geyara termik santrali'ne mazot taşıyan 28 türk tır şoförünün işid tarafından rehin alındığını duyurdu. 

anadolu ajansı'nın emniyet kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, işid milisleri musul'un batısındaki baduş ilçesinde bulunan baduş cezaevi'ne saldırı düzenledi. saldırı sonucu 3 bin tutuklu ve mahkûm cezaevinden firar etti. firar edenler arasında el kaide ve işid yöneticileri de bulunuyor.

irak ordu birlikleriyle işid milisleri arasında çatışmalar devam ediyor. işid, musul kentinin tamamının kontrolünü ele geçirmek için saldırıyor. 

musul'un işid'in kontrolüne geçen bölgesinde yayın yapan sema ve ninova el gad televizyon kanallarının yayını da durdu.

'kentin büyük bölümü milislerin elinde'

irak parlamentosu başkanı usame nuceyfi'nin kardeşi olan musul valisi esil nuceyfi, kentin büyük bölümünün silahlıların elinde olduğunu söyledi.

al jazeera'nin yayınına telefonla bağlanan nuceyfi, kendisinin musul’un kırsalında bir bölgede olduğunu söyledi ama kesin yeri hakkında bilgi vermedi.

esil nuceyfi irak ordu birliklerinin silahlılar karşısında çöktüğünü, güvenlik güçlerinin kenti kendilerinden önce terk ettiğini söyleyerek, bu durumda bazı şüphelerinin bulunduğunu dile getirdi.

nuceyfi, "ordu ve güvenlik güçlerinin hızlı bir biçimde çöküşü, kasıtlı bir ihmal olduğunu akla getiriyor" dedi.

musul valisi gelecekte ne olabileceğine dair de şunları söyledi:

"hakikaten net bir fikrim yok. olaylar daha yeni. etrafımızdaki insanlarla istişare edip bir değerlendirme yapmamız gerekecek. gece sayın içişleri bakanı ve silahlı kuvvetler komutanlığı özel kalem müdürü beni aradılar ve kürdistan özerk bölgesi’nden yardım talep etmemi istediler. ama öyle anlaşılıyor ki vakit artık geç ve özerk yönetim de musul’a müdahale için zaten maliki’nin kendisinden izin alması gerekiyor."

nuceyfi, al jazeera’nin yönelttiği, kürt özerk yönetimi’nin musul’da yaşanan krizle ilgili ne yapabileceğine ilişkin soruyu da şöyle cevapladı:

"kürdistan da tehdit altında. çünkü, işid artık kürdistan bölgesi sınırına gelmiş bulunuyor. aralarında hiçbir engel yok şu an. doğal olarak büyük ölçüde etkilenecektir. bana göre sadece kürt özerk bölgesi değil uluslararası bir müdahale gereklidir. musul büyük bir kent. eğer işid’in elinde kalmaya devam ederse bölgenin haritalarının değişmesine sebep olur."

anbar üniversitesi'nde rehin alma olayı

işid, cumartesi günü anbar üniversitesi'ne saldırarak, bazı güvenlik görevlilerini öldürmüş, aralarında öğretim üyeleri ile öğrencilerin de bulunduğu çok sayıda kişiyi rehin almıştı. örgüt üyelerinin bir süre sonra rehin tuttuğu bin 300 öğrenciyi serbest bıraktığı duyurulmuştu.

işid, anbar eyaletinde ramadi ve felluce kentlerinde de bazı bölgeleri elinde bulunduruyor.

işid’in musul’da bazı bölgeleri ele geçirmesine kadar varan olaylar, sünni milletvekili ahmed alvani’nin 28 aralık'ta tutuklanması ve ardından anbar eyaletinin en büyük kenti ramadi'de süren hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı alanın irak ordusu tarafından basılmasıyla başlamıştı.

bunun üzerine ayaklanan sünni aşiretler ile irak ordusu arasında felluce ve ramadi’de çatışmalar başladı.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;