IŞİD

IŞİD ve Peşmerge Diyala'da çatışıyor

Suriye ve Irak'ta ele geçirdiği bölgelerde hilafet ilan eden IŞİD ile Peşmerge arasında Diyala'nın Celevla bölgesinde şiddetli çatışmalar sürüyor. Halk Peşmerge'nin IŞİD'e karşı operasyon düzenlediği Celevla'yı terk ediyor.

Konular: Ortadoğu, Irak

diyala'nın celavle kasabasının batısını kontrolünde bulunduran işid militanlarıyla peşmerge arasındaki şiddetli çatışmalar sürüyor. peşmerge, militanları tamamen kasabadan çıkarmak için havan topu ve diğer ağır silahlarla karşı saldırı düzenledi. 

çatışmaların bilançosu hakkında bilgi vermek istemeyen bir peşmerge komutanı, üç gün önce bir keskin nişancının öldürüldüğünü ve başka birinin de bir evde saklanırken yakalandığını söyledi. 

anadolu ajansı'na konuşan yüzbaşı ahmet feridun kerim kasabanın büyük oranda peşmergenin kontrolüne geçtiğini belirtti. asayişi henüz tam olarak sağlayamadıklarını belirten kerim, özellikle geceleri farklı noktalardan kasabaya bombalı ve silahlı saldırılar olduğunu ifade etti. 

işid'e karşı ciddi ilerleme kaydettiklerini aktaran kerim, celevla'yı tamamen aldıktan sonra hedeflerinin işid kontrolündeki saadiye bölgesi olacağını söyledi.

Çatışmalardan kaçan yerel halk çareyi Kürt bölgesine sığınmakta buldu. [Fotoğraf: AA]

siviller kürt bölgesine kaçıyor

celevla'da çatışmalar devam ederken halk daha güvenli olan kürt bölgesine göç ediyor.

eşiyle kasabadan kaçan settar ismail, çocuklarının günler önce ilk çatışmalar başladığında kasabayı terkettiğini ifade ederek, "kuşatma ve çatışmalardan dolayı birçok gece gözümüze uyku girmiyordu. ölüm korkusundan dolayı kürdistan'ın diğer bölgelerine gitmeye karar verdik" dedi. 

kaçan aileler, 40 dereceyi geçen sıcakların altında saatlerce yürüyerek güvenli kürt bölgesine geçiyorlar. 

peşmerge ile işid militanları arasındaki çatışmaların yoğun yaşandığı celevla'da elektrik ve sular kesik. kasabadaki kamu kurumları hizmet vermiyor. bölgede en önemli geçiş güzergahlardan biri olan celevla köprüsü de birkaç gün önce bir işid üyesinin bombalı intihar saldırısı sonucu kullanılamaz hale geldi.

hilafet ilanı

irak şam islam devleti (işid) pazar günü irak'ın diyala vilayetinden suriye'nin halep kentine kadar olan geniş bir bölgede 'hilafet' ilan ettiklerini duyurmuştu.

örgüt internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında liderleri ebu bekir bağdadi'yi de 'halife' ve 'müslümanların lideri' ilan etti.

irak'ta yaklaşık üç haftadır belirli bölgelere hakim olan ve suriye'de de faaliyet gösteren örgüt isminin de bundan böyle 'islam devleti' olduğunu açıkladı. işid dünyadaki diğer örgütlere de çağrıda bulunarak 'hilafet' çatısı altında savaşmalarını istedi.

irak bölünmenin eşiğinde

irak’ta uzun süredir devam eden kaos, işid’in 10 haziran salı günü ülkenin ikinci büyük kenti musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

işid’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

irak’ta bir süredir şiiler gönüllü milisler oluşturuyor. ülkenin en büyük şii otoriteleri ayetullah ali sistani, ammar el hekim ve mukteda sadr, şiileri silah başına çağıran fetvalar yayınlıyor. irak televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti.

irak-şam islam devleti (işid), irak ve suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. selefi ideolojiye sahip olan işid; irak, suriye, filistin ve ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini ebubekir el bağdadi’nin yaptığı işid, suriye ve irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

işid, suriye’de mumbuc, petrol bölgesi rakka ve irak sınırına yakın deyr ez-zor kentlerini elinde tutuyor. irak’ta ise anbar eyaletindeki felluce ve ramadi’yi büyük oranda kontrolü altına alan örgüt, son olarak musul, tikrit ve ürdün sınırına yakın bölgeleri de alarak suriye ve irak’ta sünni nüfusun yaşadığı geniş bir alana oturdu. 

Irak ve Suriye'deki IŞİD ilerleyişi, bölgede yaşayan Kürtlerin önüne fırsat penceresi açmış görünüyor.
[[Al Jazeera]]

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;