Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

'IŞİD'le savaşta 727 Kürt güvenlik mensubu öldü'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı, IŞİD'in Musul'u ele geçirdiği 10 Haziran'dan bu yana örgütle mücadelede 727 Kürt güvenlik mensubunun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Konular: Irak, Ortadoğu
Peşmerge güçleri Suriye'nin Kobani bölgesi ve Irak'ın birçok kentinde IŞİD'e karşı savaşıyor. [Fotoğraf: Reuters - Arşiv]

irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) peşmerge bakanlığı, işid'le mücadelede 'insani kayıplarını' açıkladı.

peşmerge bakanlığı, "işid'le mücadelede peşmerge, polis ve diğer asayiş birimlerinden komutanlar ile yüksek rütbelilerin de aralarında olduğu 727 şehidimiz, 3 bin 564 yaralımız ve 34 de kayıp askerimiz var" açıklamasında bulundu.

işid'in 10 haziran'da musul'u ele geçirmesinin ardından kürt bölgesine yöneldiğini belirten bakanlık, "insanlık suçu işlenerek katliamlar yapıldığı, şehirlerin talan edildiği, zulme maruz kalan insanların göçe zorlandığı" ifadelerini kullandı.

'varlık-yokluk mücadelesi'

açıklamada peşmerge güçlerinin, "ya hep ya hiç" felsefesiyle "varlık ve yokluk mücadelesi" verdiği ifade edildi. açıklama şu şekilde devam etti:

"koalisyon güçlerinin de yardımıyla terörist örgüt önce durduruldu, sonra da peşmergenin kahramanca mücadelesi neticesinde ele geçirdiği bölgelerden kaçmak zorunda kaldı. peşmerge büyük bir moralle terör örgütünü bozguna uğrattı. onlara ağır kayıplar verdirerek kürdistan bölgesi sınırları dışına püskürttü. ancak bu büyük zaferler kurban verilmeden elde edilemez. bu kazanımlar aziz canını teslim eden ve kanını vatanının kurtuluşu uğruna döken kahramanlarımızın eseridir." 

işid'in, musul'un sincar (şengal) ilçesini kontrolünde bulunduran peşmergeye 3 ağustos'ta saldırmasıyla irak kürt bölgesel yönetimi, işid'e karşı savaşa başlamıştı.

peşmerge ayrıca suriye'nin kuzeyinde işid kuşatması altında bulunan kobani'deki ypg güçlerine de destek veriyor. halihazırda kobani'de 150 peşmerge bulunuyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;