İspanya

İspanya'da Katalonya bağımsızlık referandumu krizi

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya özerk yönetiminin bu yıl içinde bağımsızlık yanlısı referanduma gitme kararını iptal etti. Katalonya özerk yönetimi hükümeti ise Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen referandumun yapılacağını açıkladı.

Konular: Avrupa, İspanya
[Fotoğraf: AA]

ispanya'da katalonya özerk yönetiminin bağımsızlık talebiyle bu yıl içinde yapmayı vaat ettiği referandum, ispanya anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi.

oispanya merkez hükümetinin itirazını değerlendirmek üzere toplanan anayasa mahkemesi üyeleri oy birliğiyle aldıkları kararda, katalonya özerk yönetiminin 2017 yılı içinde bağımsızlık yanlısı bir referandum yapılmasına ilişkin kararlaştırdığı yol haritasını iptal etti.

katalonya özerk yönetimi meclisinin geçtiğimiz 6 ekim'de aldığı ve bağımsızlık yanlısı yol haritasının belirlendiği bir dizi kararda, 2017'de referanduma gidilmesi de öngörülüyordu. ispanya hükümetinin bu karara yaptığı itirazı geçtiğimiz 14 aralık'ta kabul ederek süreci askıya alan anayasa mahkemesi, salı günü açıkladığı kararla referandumu resmi olarak iptal etmiş oldu.

bu arada katalonya özerk yönetim hükümeti, 2014'te olduğu gibi şimdi de anayasa mahkemesi'nin iptal kararına karşı gelerek referandumu yapacağını duyurdu. katalonya özerk yönetim hükümeti sözcüsü neus munte, "anayasa mahkemesi'nin iptal kararı, katalonya hükümetinin 2017 yılında referandum yapma arzusunu hiçbir şekilde değiştirmez. bir referandum yapmayı engelleyecek veya değiştirecek hiçbir mahkemenin hiçbir kararı olamaz" dedi. katalonya'nın bağımsızlık talebinin "siyasi bir sorun" olduğunu savunan munte, kendilerine hukuki baskı yapıldığını savundu.

katalonya meclis başkanı carme forcadell de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "talep ettiğimiz tek diyalog, parlamentolar arasıdır. milletvekillerinin girişim haklarını ve özgürlüklerini savunmaya devam ediyoruz" yazdı.

öte yandan anayasa mahkemesi, bağımsızlık yanlısı referandum girişiminin bir suç teşkil edip etmediğiyle ilgili herhangi bir yorumda bulunmasa da, savcılığın konuyu daha önce olduğu gibi yine yargıya taşıyacağı bildirildi. savcılığın, anayasa mahkemesi'nin geçmişte aldığı karara uymayarak bağımsızlık yanlısı siyasi girişimlerin katalan meclisinde oylanmasına izin verdiği suçlamasıyla katalonya meclis başkanı carme forcadell ve katalan meclis başkanlık divanı üyesi 4 milletvekili hakkında suç duyurusunda bulunacağı belirtildi.

katalonya özerk yönetimi, anayasa mahkemesi tarafından yasaklanmasına rağmen 9 kasım 2014'te "katılımcı süreç" adı altında bağımsızlık yanlısı bir halk oylaması yapmıştı. katılımın yüzde 37'de kaldığı ve yasal geçerliliği olmayan oylamada bağımsızlık için yüzde 80 "evet" oyu çıkmıştı. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;