Ortadoğu

İsrail 1967'yi değil Utanç Duvarı'nı sınır istiyor

Filistin ile yeniden müzakere masasına oturan İsrail, 1967 sınırlarına dönmeyeceğini, Batı Şeria’ya örülen duvarın gelecekte kurulacak Filistin Devleti’nin sınırı olacağını savunuyor.

Konular: İsrail, Filistin
BM raporu duvarın yasadışı olduğunu ve "hukuk dışı bir ilhak eylemi" anlamına geldiğini belirtiyor. [EPA]
israil'in en çok satan gazetelerinden yedioth ahronoth ve yerel bir radyonun verdiği habere göre, israilli müzakereciler gelecekte kurulacak filistin devleti sınırları için filistinlilerin daha fazla toprak sahibi olmasını öngören 1967 öncesini değil, batı şeria'da inşa edilen duvarı baz alacaklarını belirtti. 
 
açıklama, barış görüşmelerini yeniden canlandırmak için ortadoğu turuna çıkan abd dışişleri bakanı john kerry israil'e ayak basmadan sadece birkaç saat önce yayınlandı. 
 
haber, israil başbakanı binyamin netanyahu'nun ofisi tarafından doğrulanmasa da, israil daha önce de bu görüşü dile getirmişti.
 
israil, 1967'de arap ülkeleriyle girdiği savaşta filistinlilere ait olan batı şeria, doğu kudüs ve gazze’yi işgal etti. filistinliler ise, 1967 savaşı öncesi sınırlarda bağımsız bir filistin devleti kurmak istiyor. 
 
üç yıl sonra yeniden masada
 
barış görüşmeleri,  2010 yılında, israil’in batı şeria’da yerleşim yerleri inşa etme kararından sonra çıkmaza girmişti. müzakereler, üç yıl sonra, geçtiğimiz temmuz ayında abd’nin arabuluculuğunda yeniden başlamıştı. ancak taraflar somut bir sonuç elde edilememişti. 
 
filistin tarafına göre, yeni başlayan görüşmelerde israil sınırlar meselesinde yeterince açık değildi. israil’e göre ise, görüşmelerin başından bu yana 1967 sınırlarına dayalı bir filistin devletini kabul etmeyeceklerini belirtiyorlar. bu yüzden batı şeria'ya örülen duvarı temel alarak sınırın çizilmesi gerektiğini savunuyorlar.
 
israil başbakanı netanyahu, 1967’den sonra bölgede meydana gelen demogafik değişiklikleri gözardı edemeyeceklerini ve bu hattı savunmasız bırakamayacaklarını ifade ediyor. zira israil işgal ettiği bu hatta çok sayıda yerleşim birimi kurarak bölgenin demografik yapısını da değiştirdi.

ayırıcı duvar
 

israil, bu duvarı 2002’de ikinci intifada sırasında filistinli intihar bombacılarına karşı önlem almak gerekçesiyle inşa etmeye başladı. filistinliler ise 'ırkçı duvar' olarak adlandırdıkları duvara 1967’deki altı gün savaşı’nda işgal edilen toprakları içerdiği gerekçesiyle karşı çıkıyor. duvar tamamlandığında, batı şeria’nın yüzde 85’ini israil sınırlarına katmış olacak. duvar ayrıca filistinlilerin yaşadıkları bölgenin tam ortasından geçtiği için, yaşam şartlarını da zorlaştırıyor. 

tamamlandığında 760 km uzunluğunda ve 5 metre boyundaki olacak duvar, uluslararası kamuoyundan da tepki görüyor. uluslararası adalet divanı 2004 yılında duvarı ‘yasa dışı’ olarak tanımladı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;