İsrail - Filistin sorunu

İsrail, ABD'nin BMGK'ya yeni bir karar tasarısı sunmasından endişeli

İsrail Başbakanı Netanyahu, Obama yönetiminin BMGK'ya, "İsrail-Filistin sorununun çözümü için müzakerelerin yeniden başlama kriterlerini belirleyecek" bir karar tasarısı sunmasından endişe ediyor.

[Fotoğraf: AA]

israil başbakanı binyamin netanyahu'nun, israil-filistin sorununun çözümü için birleşmiş milletler güvenlik konseyi'ne (bmgk) abd tarafından yeni bir karar tasarısının sunulması yönünde endişe taşıdığı belirtiliyor.

israil devlet radyosunun bazı israilli kaynaklara dayandırdığı habere göre, israil güvenlik kabinesi pazar akşamı netanyahu başkanlığında yaptığı toplantıda, barack obama yönetiminin bmgk'ya "israil-filistin sorununun çözümü için müzakerelerin yeniden başlama kriterlerini belirleyecek" bir karar tasarısı sunma ihtimalini görüştü.

haberde netanyahu'nun, obama'nın başkanlık süresi sona ermeden israil'e yeni bir "siyasi tokat" atması yönünde endişe taşıdığı aktarıldı.

doğu kudüs'te yahudi yerleşim birimlerinde artış

israil'de yayımlanan haaretz gazetesinin haberinde ise, 2016'da doğu kudüs'teki yahudi yerleşim birimi planlarının sayısında ciddi bir artış olduğu belirtildi.

israil'in doğu kudüs'te 2014'te 775, 2015'te 395 konut inşasına onay verdiği ifade edilen haberde, bu yıl ise bin 506 konut inşasının onaylandığı yazıldı.

belediye yetkililerinin, israil başbakanlık ofisini diplomatik hassasiyetler nedeniyle yerleşim birimi planlarını engellemekle suçlamasının ardından 2014 ve 2015 yıllarında yerleşim birimi inşasında ciddi bir yavaşlama yaşandığı aktarıldı.

ayrıca donald trump'ın abd başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından kudüs'teki yerleşim birimlerinin artış gösterdiği vurgulandı.

habere göre, israil'e bağlı kudüs belediyesi inşaat ve planlama komitesi'nin çarşamba günü 618 konutun inşasını onaylaması bekleniyor. 

"tepkimiz sağduyulu, yerinde, normal ve olması gereken bir tepki" 

öte yandan israil başbakanı netanyahu, israil’in kuzeyindeki celile bölgesinde katıldığı bir programda, "bmgk’nın yahudi yerleşim birimlerine ilişkin aldığı karara yönelik tepkimiz sağduyulu, yerinde, sorumluluk bilincine vakıf, normal ve olması gereken bir tepkidir" dedi.

tepkilerinin dengeli olduğunu vurgulayan netanyahu, "sert tepkimiz değişmeyecek. bu tepki daha sonra başkalarının bizimle olan ilişkilerine zemin oluşturacaktır. tepkilerimizi dünya savaşı olarak nitelemek ise saçmalıktır. dünya devletleri, tavrını korumaya çalışan güçlü bir devlete saygı gösterir" diye konuştu.

ayrıca netanyahu’nun ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "tepkilerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. ayrıca önümüzdeki aylarda israil aleyhine olması muhtemel diğer girişimlere yönelik tepkilerimizi de sürdüreceğiz" denildi.

netanyahu daha önce de yaptığı açıklamada, hükümetinin bakanlarına konuşma ve davranışlarında sağduyulu ve sorumlu davranmalarını söylemişti.

obama'yı sorumlu tuttu

mısır tarafından çarşamba günü bmgk'ya sunulan ve daha sonra yine mısır'ın talebi üzerine ertelenen oylama, bu defa karar tasarısına destek veren yeni zelanda, malezya, venezuela ve senegal tarafından konsey'e getirilerek oylanmıştı.

mısır'ın geri adımı, abd'nin yeni başkanı donald trump ile mısır'ın darbeci cumhurbaşkanı abdülfettah sisi arasındaki görüşmenin ardından gelmişti. trump, mısır’ın bmgk’da oylamaya sunacağı karar tasarısının israilliler açısından âdil olmadığı gerekçesiyle obama yönetimini karar tasarısını veto etmeye çağırmıştı.

israil'in işgâli altındaki filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhâl ve tamamen" durdurmasını talep eden karar, 14 oyla bmgk'da kabul edilmişti.

şimdiye kadar bmgk'da israil'e yönelik eleştirilerin karşısında duran abd, oylamada kararı veto etmek yerine ilk kez çekimser kalmıştı.

donald trump twitter hesabında, görevinin başlayacağı tarihe atıfta bulunarak, "20 ocak’tan sonra bm’de işler farklı olacak" ifadelerini kullanmıştı.

israil'in bm dâimi temsilcisi danny danon da kararın, "barış olasılığına hayır demek olduğunu" iddia etmişti.

israil devlet radyosunun haberine göre, bmgk'da israil tasarısına "evet" oyu veren tüm ülkelerin büyükelçileri dışişleri bakanlığı'na çağrılmıştı.

israil başbakanı netanyahu, tasarının kabul edilmesinden obama yönetimini sorumlu tutmuştu.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;