İsrail - Filistin sorunu
İsrail Filistin'e yaptırım planlıyor
Filistin'in BM sözleşmelerinden 15'ine taraf olma başvurusunun ardından, İsrail, Filistin Yönetimi’ne verilmesi gereken aylık 100 milyon dolar civarındaki vergi ve gümrük gelirlerini bloke etmeyi planlıyor.
israil işgal ettiği topraklarda filistinliler adına vergi topluyor ve gümrüklerden gelir elde ediyor. toplanan meblağ her ay filistin yönetimi'ne aktarılıyor.
filistin yönetimi’nin toplam gelirinin yüzde 45 ila yüzde 50'sini teşkil eden bu meblağ ile, devlet memurlarının maaşı ödeniyor.
vergi ve gümrük gelirleri aktarılmazsa filistin'deki yaklaşık 159 bin devlet memuru maaş alamayacak.
israil daha önce de filistinliler ile sorun yaşadığında gelir aktarımını askıya almış, yönetim maaş ödemekte zorluk çekmişti.
mahkumlar serbest bırakılmayacak
filistin yönetimi'nin uluslararası tanınma çabalarına hız vermesine öfkelenen israil, 3 nisan perşembe günü filistinli mahkûmları serbest bırakmaktan vazgeçtiğini açıklamıştı.
israil'in açıklamasına filistin tarafından ilk tepki filistin kurtuluş örgütü (fkö) genel sekreteri yasser abed rabbo'dan geldi. rabbo, "israil imzaladığı anlaşmalardan ve taraf olduğu sözleşmelerden kaçma alışkanlığına sahip. işte bundan dolayı müzakerelerin geleceğinde koşullar radikal biçimde değişmeli" demişti.
görüşmelerde kritik dönemeç
israil, görüşmelerde somut ilerlemenin sağlanabilmesi için filistin tarafından israil'in yahudi kimliğinin kabul edilmesini şart koşuyor.
filistin tarafı, israil nüfusunun dörtte birini oluşturan arapların, yahudi kimlikli bir devlette söz hakkına sahip olamayacağını ve israil'in bu yolla işgale meşruiyet kazandıracağını ileri sürerek bu koşula karşı çıkıyor.
filistin tarafı, 1993'teki oslo kararları'na dayanarak bölgede iki devletli çözümün, batı şeria ve doğu kudüs'teki filistin topraklarında yahudi yerleşimlerinin durdurulmasının ve ülkelerini terk etmiş filistinli mültecilerin dönüş hakkının masaya yatırılmasını istiyor.
israil - filistin barış müzakereleri üç yıllık aradan sonra abd’nin arabuluculuğuyla temmuz 2013’te yeniden başladı. barış müzakereleri için dokuz aylık bir takvim belirlenmişti. belirlenen süre 29 nisan’da doluyor.
abd dışişleri bakanlığı görevine gelmesinden bu yana geçen bir yıllık süre içinde kerry, israil ve batı şeria’yı birçok kez ziyaret etti. kerry bu ziyaretlerde taraflar arasında nihai bir statü anlaşmasına varılmasını umuyor. israil - filistin arasında kerry’nin aracılığında devam eden barış müzakereleri için dokuz aylık bir takvim belirlenmişti.
kaynak: al jazeera ve aa
Yorumlar