Türkiye İsrail krizi

İsrail Maslahatgüzârına iftar daveti

İsrail ile mutabakata varılmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım, bu akşam AK Parti Genel Merkezi'nde büyükelçilere vereceği iftara İsrail Büyükelçiliği Maslahatgüzârı Amira Oron'u da davet etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, mutabakata ilişkin konuştu, Türkiye’yle ilişkilerin normalleşmesinin ülkesinin ekonomisi üzerinde ‘muazzam’ etkileri olacağını söyledi.

İsrail Büyükelçiliği Maslahatgüzârı Amira Oron [Fotoğraf: AA-ARŞİV]

başbakan yıldırım tarafından bu akşam ak parti genel merkezi'nde büyükelçilere verilecek iftara israil büyükelçiliği maslahatgüzârı amira oron da davet edildi.

netanyahu'dan ilk açıklama

israil başbakanı binyamin netanyahu, mavi marmara’dan 6 yıl sonra türkiye-israil ilişkilerinin normalleşmesi konusundaki mutabakat hakkında konuştu. abd dışişleri bakanı john kerry ile roma’da görüştükten sonra basın toplantısı düzenleyen netanyahu, ‘önemli bir adım’ olarak nitelendirdiği anlaşma için, “bu kelimeyi özellikle kullanıyorum; israil ekonomisine muazzam etkileri olacak” dedi.

Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile Roma'da bir araya geldi, ardından iki isim soruları yanıtladı.
[[Fotoğraf: AFP]]

kerry de anlaşma için “tabii ki bu durumdan mutluyuz. görmek istediğimiz bir adımdı” ifadelerini kullandı.

türkiye-israil ilişkilerinin normalleşmesi için yapılan görüşmelerde pazar günü uzlaşmaya varılmıştı. üst düzey bir türk yetkilinin al jazeera'ye verdiği bilgiye göre, israil; mavi marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve türkiye’nin gazze’deki insani duruma müdahalesini kabul etti. türkiye, gazze’ye insani yardım dâhil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacak ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirecek.

kaynak: al jazeera, afp ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;