Mısır'da darbe dönemi
İsrail Mısır için arabulucu
İsrailli kaynaklar Telaviv’in, Amerika'nın geçen yıl dondurduğu Mısır’a askeri yardımların tekrar başlaması için büyük çaba harcadığını söylüyor.
israil televizyonu kanal 10, cuma günü, israil’in mısır ordusuna apaçi türü askeri helikopterler vermesi için washington’a baskı yaptığını söyledi.
kanal ismini vermediği önemli bir yetkiliye dayandırarak, israil’in washington büyükelçisi aracılığıyla amerika yönetimi üzerinde baskı kurduğunu söyledi. yetkili mısır’ın sina’da ‘cihatçılarla’ savaşmak için bu helikopterlere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
askeri uzman yusi milman, israil’in sadece büyükelçisini değil diğer diplomatik yolları da kullanarak amerikan yönetiminin adım atmasını sağlamaya çalıştığını söylüyor.
milman al jazeera’ye, israil ile mısır arasındaki ilişkilerin muhammed mursi’yi deviren 3 temmuz 2013 darbesinden sonra daha da geliştiğini ve israilli yetkililerin amerika’yı ikna çabalarının aylardır devam ettiğini söyledi.
israilli askeri uzman, amerikan yönetiminin yardımları dondurma kararının öncesinde de telavivin bu kararı engellemek için büyük çaba harcadığını dile getirdi.
haretz gazetesi de salı günü mısırlı diplomat ve subayların geçtiğimiz hafta, israil ordusu planlama birimi ve dışişleri bakanlığı’nın davetlisi olarak israil’i ziyaret ettiğini yazmıştı.
milman, israil basınınnın, mısır ordusunun imajına zarar verebilecek bu haberleri neden sızdırdığını sorduğumuzda basının hür olduğunu ve haberleri önce vermek için yarış halinde olduğunu söyledi.
starteji uzmanı ron ben yuşay, amerikan yönetiminin zor dengelerle karşı karşıya bulunduğunu söyledi. çünkü ona göre washington bir yandan mısır’da demokrasinin geleceğiyle ilgileniyor, ama öte yandan da süveyş kanalı’na sahip olduğu için bu ülkenin güvenliğini de göz önünde bulunduruyor.
yuşay’a göre israil amerika’nın mısır’a yardımlarına büyük önem veriyor. çünkü, israil’e göre yardımlar amerika’nın bölgede olduğunun bir göstergesi. israil ayrıca bu yardımları bölgedeki istikrarın korunması açısından da önemli görüyor.
siyasi bilimler profesörü esad ganim al jazeera’ye, israil’in washingtonda yürüttüğü diplomatik çabaların nedeninin kendi çıkarlarını korumak olduğunu söyledi. ganim’e göre bu çabaların en önemli nedeni islami yapıların tekrar iktidara gelmesinin önünü tıkamak. diğer bir korku ise sina’nın savaş alanına dönüşmesi.
ganem ‘israil şunun farkında; amerika’nın mısır’a yardımlarının devam etmesi, kahire’ye camp david’e yönelik iç eleştirilerin üstesinden gelme noktasında yardım edecektir.’ diyerek bunun israil açısından stratejik bir çıkar olduğuna dikkat çekti.
mısır’daki darbenin ardından abd kongresi'nde geniş bir kesim bu ülkeye yardımların devam etmesine karşı çıkmıştı.
israil ile mısır’ın 1979 yılında camp david anlaşmasını imzalamalarından sonra washington, bu iki ülkeye yıllık 1.3 milyar dolar yardım yapıyordu.
kaynak: vedii avavide / al jazeera
Yorumlar