İsrail - Filistin sorunu

İsrail polisi Mescid-i Aksa'ya girdi

Güvenlik güçleri, Kudüs’teki Mescid’i Aksa’ya baskın düzenleyerek Filistinli protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Arap Birliği olağanüstü toplantı kararı aldı.

afp ajansına konuşan bir polis yetkilisi, göstericilere ses bombasıyla da müdahale edildiğini, protestocuların da polise taş atarak karşılık verdiğini ifade etti.

göstericiler, israil parlamentosu knesset’te akşam saatlerinde görüşülecek tasarıyı protesto ediyor. tasarı, mescid-i aksa’nın tamamen israil kontrolüne alınmasını öngörüyor.

likud partisi’nden radikal görüşleriyle bilinen milletvekili moşe feliyn’in sunduğu yasa tasarısı, "mescid-i aksa'da ürdün yerine israil egemenliğinin” kabul edilmesini öngörüyor.

ancak başbakan binyamin netanyahu’nun da karşı çıktığı tasarının mecliste büyük bir kesim tarafından destek görmesi beklenmiyor.

israil ve ürdün arasında 26 ekim 1994'te arabe vadisi'nde imzalanan ürdün-israil barış anlaşmasına göre, mescid-i aksa ve kudüs'teki vakıflar, ürdün vakıflar ve kutsal değerler bakanlığı'na bağlı kudüs vakıflar dairesi himayesine bırakılmıştı.

israil'in eski başbakanı ariel şaron, 2000 yılında yüzlerce korumasıyla mescid-i aksa’yı ziyaret edince ikinci intifada başlamıştı. ayaklanan filistinliler, şaron’un kutsal mescid-i aksa’ya girmesini protesto etti. 

DOSYA: İSRAİL-FİLİSTİN SORUNU

arap birliği olağanüstü toplanıyor

‘israil’in kudüs’e yönelik saldırıları’ sebebiyle arap ülkelerinin atabileceği adımları görüşmek üzere arap birliği olağanüstü toplantı çağrısı yaptı. görüşmeler daimi temsilciler düzeyinde olacak.

arap birliği’nin filistin’den sorumlu genel sekreter yardımcısı mujammed sabbih, libya’nın başkanlığında düzenlenecek toplantının filistin devleti’nin ve mısır’ın desteğiyle düzenleneceğini söyledi.

israil güvenlik güçlerinin salı sabahı mescid-i aksa’nın avlusuna baskın yaptığını ve orada bulunan filistinlilere saldırıda bulunduğunu söyleyen sabbih, "ürdün'ün, kudüs'te bulunan müslüman ve hristiyanlara ait mabetler üzerindeki muhafızlık görevinin sonlandırılması ve bu görevi israil'in devralması yönündeki çabaların ardından kudüs'teki durum, daha da tehlikeli bir hal aldı" dedi.

ürdün israil'i uyardı

"mescid-i aksa'da ürdün yerine israil egemenliğinin” kabul edilmesini öngören tasarı ürdün yönetiminin tepkisini çekti. ürdün yönetimi tasarının kabul edilmesinin iki ülke arasında diplomatik krize sebep olabileceği uyarısında bulundu. 

ürdün parlamentonun üst kanadı temsilciler meclisi üyesi halil atıyye tarafından sunulan ve 30 milletvekilinin imzaladığı bildirgede de ürdün'ün mabetler üzerindeki egemenliğinin kaldırılmasının kabul edilemeyeceği belirtildi.

barış görüşmeleri

israil ve filistin arasındaki barış görüşmeleri üç yıllık aradan sonra abd’nin arabuluculuğuyla temmuz ayında yeniden başladı.

dışişleri bakanlığındaki ilk yılında israil ve batı şeria’ya on bir ziyaret gerçekleştiren john kerry, taraflar arasında olası nihai statü anlaşmasının genel hatlarını içeren bir taslak çerçeve üzerinde anlaşma sağlamaya çalışıyor.

müzakereleri dokuz ay sürdürme sözü veren tarafların anlaşmak için nisan sonuna kadar zamanı var.

filistinliler, 1967 yılında israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. ancak yaklaşık 20 yıldır süren israil-filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor.

kaynak: afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;