Ürdün

İsrail Ürdün’den özür diledi

Ürdün Başbakanı Abdullah Nusur, İsrail askerinin Kerame Sınır Kapısı'nda bir Ürdün vatandaşını öldürmesi olayından dolayı İsrail'in özür dilediğini açıkladı

Konular: Ortadoğu, İsrail
Ürdün vatandaşının İsrail askerinin kurşunuyla ölmesi, ülkede protestolara neden olmuştu. [AA]

ürdün resmi haber ajansı petra'da yer alan habere göre, yargıç raid alaaddin zueytir'in, israil askerinin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetmesi olayını görüşmek üzere düzenlenen özel oturumda konuşan başbakan abdullah nusur, israil'in ürdün'den özür dilediğini söyledi.

"hükümetimizin yaptığı baskıların ardından vatandaşımızın öldürülmesi hadisesi sebebiyle israil, ürdün'den resmi olarak özür diledi" ifadesini kullanan nusur, israil hükümetinden olayla ilgili hemen kapsamlı bir soruşturma başlatılmasını ve bu soruşturmanın sonuçlarını geciktirmeden kendilerine bildirilmesini talep ettiklerini, israil'in de bu talebi kabul ettiğini belirtti.

olayla ilgili ilk soruşturma raporunu teslim aldıklarını belirten nusur, ürdün güvenlik güçlerinin de katılacağı daha kapsamlı bir soruşturma için ısrar ettiklerini kaydetti.

nusur, israil yetkililerin ilk soruşturmada cinayetin, elinde silah bulunmayan ürdün vatandaşı ile israil askeri arasında gerçekleşen kavganın ardından yaşandığı yönünde sunduğu gerekçelerin hiçbirinin savunmasız, sivil ve barışçıl bir vatandaşı öldürmek için yeterli gerekçe olarak kabul edilemeyeceğini bildirdi.

öte yandan, oturumdaki milletvekillerinin çoğu, israil ile diplomatik ilişkilerin kesilmesini, israil'in amman büyükelçisi daniel nevo'nun sınır dışı edilmesini ve ürdün'ün tel aviv büyükelçisi velid ubeyde'nin geri çağrılmasını talep etti.

başkent amman'da yargıç olarak görev yapan raid alaaddin zueytir, 10 mart pazartesi sabahı kerame sınır kapısı'nda yaşanan tartışma sırasında israil askerinin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetmişti. 

israil polis kaynakları ise yargıç zueytir'in, israil askerinin silahını almaya çalışırken vurulduğunu iddia etmişti.

olayın ardından israil’in amman büyükelçiliği önünde toplanan ürdünlüler, olayı protesto gösterileri düzenlemişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;