İsrail - Filistin sorunu

İsrail yasadışı yerleşimde ısrarcı

BMGK’nın İsrail'in Filistin’deki yasadışı yerleşimlerini derhal durdurmasını isteyen 2334 sayılı kararına rağmen; İsrail Başbakanı Netanyahu, Batı Şeria’da 20 yılın ardından ilk kez resmen yeni yerleşim birimi inşa edeceklerini duyurdu.

İsrail'in yerleşim birimleri, çok sayıda hükümet ve uluslararası kuruluş tarafından 'yasadışı faaliyet' olarak görülüyor. [AFP]

israil başbakanı binyamin netanyahu, yahudi yerleşimcilere filistin'de yeni yerleşim yeri inşa edeceği yönündeki sözünü tutacağını söyledi. netanyahu, kudüs’te slovakya cumhurbaşkanı andrej kiska ile görüşmesinin başında yaptığı konuşmada, "daha önce yeni bir belde inşa edeceğimizi söyledim. bunu ilk defa aralık ayında söyledim. bugün o vaadi yerine getireceğim. çok yakında ayrıntılarını öğreneceksiniz" dedi.

birleşmiş milletler'e olan katkılarını da azaltacaklarını belirten netanyahu, "bm'de bize saldırılmasını finanse etmeyeceğim. biz oyunun kurallarını değiştiriyoruz. bm'de bizim aleyhimize sözlü saldırılar gerçekleşiyor. bundan dolayı bm'ye olan üyelik harcında 6 ya da 7 milyon dolar azaltmaya gitmiştim. gerçekleşen oylamadan sonra 2 milyon dolar daha azaltmaya gittim" diye konuştu.

netanyahu, bm'ye ödenmeyecek meblağın, dışişleri bakanlığına aktarılacağını ve israil'e yakınlaşmak isteyen ülkeler ile ilişkilerde kullanılacağını belirtti.

Grafik: AA
şubat ayında özel mülk üzerine yerleşim inşa edildiği gerekçesiyle, batı şeria’daki amona'dan 40 yahudi aile tahliye edilmişti. israil’de yayım yapan haaretz gazetesi, netanyahu'nun, bu aileler için yine işgal altındaki batı şeria'da yeni yerleşim yeri kurma sözü verdiğini duyurmuştu.

israil ile filistin arasındaki barış görüşmeleri, israil'in yahudi yerleşim birimleri inşasını durdurmayı, 1967 sınırlarının esas alınması ve filistinli tutukluların serbest bırakılması şartlarını kabul etmemesi sebebiyle nisan 2014'te durmuştu.

bm güvenlik konseyi, 2016’nın aralık ayında obama yönetiminin çekimser oy kullanması sayesinde, israil'in yahudi yerleşim yerlerini derhal durdurmasını isteyen 2334 sayılı kararı kabul etmişti.

doğu kudüs ve batı şeria, 1967'den beri israil tarafından işgal altında tutuluyor. işgal altındaki doğu kudüs'te 200 bin, batı şeria'da ise 400 bini aşkın yahudi yerleşimci bulunuyor. uluslararası hukuka göre, bu bölgelerdeki tüm yahudi yerleşim birimleri yasadışı kabul ediliyor.

kaynak: al jazeera, reuters, afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;