İsrail - Filistin sorunu

"İsrail'i kınıyoruz"

Dışişleri Bakanlığı, işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimlere ilave 3 bin konuta daha onay veren İsrail'i kınadı.

Arşiv [Fotoğraf: Reuters]

dışişleri bakanlığı, israil'in işgal altındaki filistin topraklarında yasa dışı yerleşimlerde ilave 3 bin konuta daha onay vermesini kınadı. dışişleri bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "israil hükümetinin işgal altındaki filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimlerde ilave 3 bin konuta daha onay vermesini kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

açıklamada, uluslararası toplumun sürekli uyarılarına rağmen israil'in kalıcı barış zeminini ve iki devletli çözüm imkânını tehdit ve tahrip eden bu tür hukuk dışı adımlara devam etmesinin kaygı uyandırdığı kaydedildi.

bm: uyarıyoruz

birleşmiş milletler de batı şeria'da yeni yerleşim birimi inşa edilmesini onaylamasına ilişkin iki devletli çözüme engel olan tek taraflı eylemlere karşı bir kez daha uyardı. bm genel sekreter sözcülüğünden yapılan açıklamada, israil hükümetinin batı şeria'daki yeni yerleşim brimi planlarının endişe verici olduğu belirtildi.

taraflara müzakerelere tekrar dönülmesi çağrısında bulunulan açıklamada, "(israil'i) iki devletli çözüme engel olan tek taraflı eylemlere karşı bir kez daha uyarıyoruz." ifadesi kullanıldı.

ab: şiddetle karşı çıkıyoruz

 avrupa birliği (ab) dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi federica mogherini, israil'in işgal altındaki filistin topraklarında yasa dışı 3 bin konutun inşasına onay vermesine ab'nin şiddetle karşı çıktığını ve derin üzüntü duyduğunu bildirdi.

hamas: tehlikeli bir adım

hamas'tan yapılan yazılı açıklamada ise, kararın onaylanması kınanarak, "karar, israil'in daha fazla filistin toprağını çalması ve el koyması hedefiyle atılan tehlikeli bir adımdır." ifadelerine yer verildi.

israil'in, söz konusu karar ile, binyamin netanyahu hükümetinin izlediği "ırkçı politikanın" bir parçası olarak bölgenin demografik yapısını kendi istediği şekilde dayatmaya çalıştığı dile getirilen açıklamada, israil'in yerleşim birimlerini genişletme politikalarına karşı uyarıda bulunuldu.

açıklamada, tüm filistinli gruplara, israil'le mücadele için ulusal bir strateji geliştirme çağrısı da yapıldı.

"2 bin konut hemen yapılacak"

netanyahu ve savunma bakanı avigdor liberman'ın, işgal altındaki batı şeria'da yahudi yerleşimciler için 3 bin yeni konutun inşasını onayladığı bildirilmişti. israil'de yayımlanan yedioth ahronoth gazetesinin haberinde, batı şeria'nın çeşitli bölgelerindeki yahudi yerleşim birimlerinde inşa edilecek yeni konutlardan 2 bininin yapımına hemen başlanacağı, diğer bin konutun ise daha sonra aşamalı olarak yapılacağı aktarılmıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;