İsrail - Filistin sorunu

İsrail'in ilhak kararına tepki büyüyor

Batı Şeria'nın güneyindeki Yahudi yerleşim bölgesinde bulunan 400 hektarlık bir araziye el koyan İsrail’e Türkiye, BM, İngiltere, Mısır ve ABD’den tepki geldi.

İsrail dünyanın tepkisine ve uluslararası hukuka rağmen Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetlerinde hız kesmiyor. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

birleşmiş milletler, türkiye, ingiltere, mısır ve abd, israil'in batı şeria'da filistin köylerine ait geniş bir araziye yeni yasadışı yerleşim faaliyetlerinde bulunmak üzere el koyma kararına tepki gösterdi.

türkiye dışişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "israil'in batı şeria'da filistin köylerine ait geniş bir araziye yeni yasadışı yerleşim faaliyetlerinde bulunmak üzere el koyma kararını kınıyoruz. israil’in batı şeria’da son 30 yıldaki en büyük ölçekli araziye el koyma girişimi olduğu anlaşılan söz konusu karar, bu ülkenin işgal altındaki filistin topraklarındaki uluslararası hukuka aykırı uygulamalarını bir kez daha gözler önüne sermiştir. israil'in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerine riayet ederek, bu karardan vazgeçmesini bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

açıklamada el koyma kararının israil ile filistin arasındaki ateşkesi olumsuz etkileyebileceği belirtildi. "kalıcı barış ve iki devletli çözüm zeminini tahrip edebilecek adımlardan kaçınılmasının elzem olduğu" belirtildi.

‘iki devletli çözüme engel’

israil’in kararı, birleşmiş milletler genel sekreteri ban ki-moon'u alarm durumuna geçirdi. ban ki-moon’un sözcüsü, israil’in bu hamlesinin iki devletli çözüme engel olduğunu ve yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

‘barış sürecini olumsuz etkiliyor’

israil’in gazze’ye yaptığı operasyonları bitirmesini sağlayan ateşkeste önemli rol oynayan mısır da el koyma kararına tepki gösterdi. mısır dışişleri bakanlığı, kararın barış sürecine olumsuz etkisi olacağını belirtti.

kararı geri alma çağrısı

reuters haber ajansına konuşan ve ismini açıklamak istemeyen abd dışişleri bakanlığı yetkilisi, israil'i kararını geri alması için uyardı.

dışişleri yetkilisi, "uzun zamandan beri yerleşim faaliyetlerine karşı olan tutumumuzu ortaya koyuyoruz. israil'in yerleşim faaliyetleriyle ilgili daha önce yaptığı açıklamalar gibi bu da israil'in müzakere ettiği iki devletli çözüm vizyonuna zarar verici bir nitelik taşıyor. israil'i kararı geri alması konusunda uyarıyoruz" diye konuştu.

ingiltere dışişleri bakanlığı da kararın israil’in uluslararası itibarına ciddi zarar vereceğini belirtti. israil’in gazze’de ateşkesi korumaya öncelik vermesi gerektiği ifade edildi.

yahudi gençlerin kaybolması kararı etkiledi

israil ordusu sivil işler dairesi, beytüllahim'de bulunan ve israil'in gevaot olarak adlandırdığı yahudi yerleşim bölgesinde bulunan 4 bin dönümlük toprağın hazine'ye devredilerek devlet arazisi olarak ilan edildiğini duyurmuştu. ordu tarafların temyize başvurmaları için 45 günü olduğunu açıkladı.

israil ordusu karara gerekçe olarak ise, israil'in gush etzion olarak adlandırdığı yerleşim bölgesindeki üç yahudi gencin kaybolmasının ardından alınan siyasi kararları gerekçe gösterdi.

batı şeria ve doğu kudüs'teki israil yerleşimlerinde yaklaşık 500 bin yahudi yaşıyor. yerleşimler uluslararası hukuka göre yasal değil.

kaynak: aa, afp ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;