İsrail - Filistin sorunu

İsrailli gençlerden vicdani ret talebi

Askerlik karşıtı bir grup genç Başbakan Binyamin Netanyahu’ya yazdıkları mektupla Filistin topraklarının işgaline karşı çıkarak orduya yazılmak istemediklerini bildirdi.

Konular: İsrail, Ortadoğu
İsrail’de yasalar gereği erkekler üç kadınlar ise iki yıl zorunlu askerlik hizmeti yapmakla yükümlü. [Reuters]

yaklaşık 50 kişi tarafından yazılan mektupta, “askerlik yapmak istemememizin sebebi, ordunun filistin topraklarını işgal etmesine karşı duruşumuzdur” ifadeleri kullanıldı.

grup mektupta, batı şeria’daki idamlar, yerleşim faaliyetleri, gözaltılar, işkence ile elektrik ve suyun adaletsiz bir şekilde dağıtılması gibi insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

israil’de ‘vicdani ret’ hakkını savunan yesh gvul isimli sivil toplum kuruluşunun facebook sayfasında yer alan mektupta, “askerlik yapmamız mevcut durumun sürmesine neden olacak, dolayısıyla bu eylemleri sürdüren bir sistemin parçası olamayız” denildi.

yvesh gvul’un haaretz gazetesinde yer alan açıklamasında, “vicdani ret demokratik ülkelerde her bireyin hakkıdır. değerleri ve düşünceleri nedeniyle filistin halkına baskıya karşı duran herkesi destekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

israil’de yasalar gereği erkekler üç, kadınlar ise iki yıl askerlik hizmeti yapmakla yükümlü.

ülkede inançları gereği ultra-ortodokslar da zorunlu askerliğe karşı çıkıyor.

savunma bakanlığı ağustos 2012’de, ultra-ortodoks yahudilerin de silah altına alınması için çalışma başlatmıştı.

2013’teki seçimler öncesinde de konu gündemdeydi. seçimlerde ultra-ortodoks partiler parlamento dışında kaldılar.

sekiz milyon nüfuslu israil’de nüfusun yüzde sekizini oluşturan ultra ortodoks yahudiler dini eğitimlerine devam edebilmeleri için askerlikten muaf tutuluyor.

kaynak: al jazeera ve haaretz

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;