Kültür-Sanat

İstanbul'un 100 masalı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, 'Osmanlı İstanbulu'nda anlatılan 100 masalı 'İstanbul'un 100 Masalı' adlı kitapta bir araya getirdi.

Konular: Kültür-Sanat
Kitapta 'Keloğlan ve Padişah', 'Kız Kulesi'nin Sultanı', 'Heyyamola' ve 'Yeşil İnci' gibi masallar yer alıyor. [Fotoğraf: Hüseyin Narin/Al Jazeera Türk]

kültür aş'den yapılan açıklamaya göre kitap, ferhat aslan tarafından, şehrin folklorik zenginliğinin gün yüzüne çıkarılabilmesi ve masalların unutulup yok olmaması amacıyla "istanbul'un yüzleri" projesi kapsamında hazırlandı.

kitabın ilk bölümünde masalların genel olarak tanımı, özellikleri ve sınıflandırılması üzerinde durulurken, masalların sadece çocuklar için üretilen ve aktarılan bir tür olmadığı, sözlü anlatımın kültür tarihi açısından önemli bir yere sahip olduğu belirtiliyor. ikinci bölümde de farklı kaynaklar derlenerek yeniden yorumlanan masallar sıralanıyor.

istanbul’un 100 masalı'nda aralarında "keloğlan ve padişah", "kız kulesi'nin sultanı", "heyyamola", "kırk şehzade ile yedi başlı ejderha" ve "yeşil inci" gibi masallar yer alıyor. kitapta yer alan bilgilere göre istanbul'da masallar, daha çok kadınlar tarafından kış gecelerinde evlerde veya köşk ve konaklardaki tandır başlarında, helva sohbetlerinde çocuk ve kadınlardan oluşan topluluk karşısında anlatılıyordu.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;