TUİK

İstatistikler ayrımcılık diyor

Türkiye İstatistik Kurumu kadınlara ilişkin 2014 istatistiklerini açıkladı. Veriler, özellikle eğitim ve istihdamda cinsiyet ayrımcılığına işaret ediyor.

Konular: Türkiye, TUİK
Kadınları istihdama katmayı hedefleyen programlara rağmen, Türkiye, Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkelerin listesinde son sırada yer alıyor. [AA-Arşiv]

türkiye istatistik kurumu’nun (tüik) araştırmasına göre kadınlar, istihdam ve eğitimde erkeklerden geride. kadınların yüzde 6,9'u kendi onayları olmadan evlendirildiğini belirtiyor. kadınların yüzde 52'si ise "küçük çocuğu olan kadınlar çalışmamalıdır" ifadesine katılıyor.

işgücünün önemli bir göstergesi olan işgücüne katılma oranı, türkiye genelinde kadınlarda yüzde 30,8, erkeklerde ise yüzde 71,5 oldu. eğitim durumuna göre işgücüne katılım oranı incelendiğinde, kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe işgücüne daha fazla katıldıkları görüldü. okur-yazar olmayan kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 17,4, lise altı eğitimli kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 26,3, lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 32,1, mesleki veya teknik lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 39,3 iken yükseköğretim mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 72,2 seviyesinde.

türkiye'de 2013'te 25 ve daha yukarı yaşta olan ve okuma yazma bilmeyen toplam nüfus oranı yüzde 5,7 olarak tespit edildi. bu oran erkeklerde yüzde 1,9 iken kadınlarda yüzde 9,4 seviyesinde bulunuyor. lise ve dengi okul mezunu olanların toplam nüfus içindeki oranı yüzde 18,2. bu istatistikte de kadınlar yüzde 14,4’le yüzde 22,2 orana sahip erkeklerin arkasında kalıyor. yüksekokul veya fakülte mezunu olanların toplam nüfus oranı yüzde 12,9. bu oran erkeklerde yüzde 15,1, kadınlarda ise yüzde 10,7'ye karşılık geliyor.

erkeklerin istihdam oranı, kadınların 2,4 katı

2013 hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarına göre, türkiye'de 15 ve daha yukarı yaştaki nüfus içerisinde istihdam oranı yüzde 45,9. bu oran erkeklerde yüzde 65,2, kadınlarda ise yüzde 27,1 seviyesinde.

türkiye, ortalama kadın istihdam oranı yüzde 58,8 olan avrupa birliği ülkelerinin oldukça gerisinde yer aldı. ab’deki en düşük kadın istihdamına sahip olan yunanistan’ın oranı dahi yüzde 39,9.

üst düzey kadın yönetici oranı değişmedi

türkiye'de 2014'te kamusal alanda üst düzey kadın yönetici oranı 2013'e göre önemli bir değişiklik göstermeyerek yüzde 9,4 oldu. kadın hâkim oranı yüzde 36,9, kadın profesörlerin oranı ise 2013-2014 öğretim yılı için yüzde 28,7. kadın polis oranı ise 5,5'te kaldı.

25 bakandan biri kadın

kadın milletvekili oranı 1935'te yüzde 4,5 iken, 79 yıl sonra bu oran yüzde 14,4'e yükseldi. türkiye'de 25 bakandan biri kadın. 2013 yılında kadın bakan oranının en yüksek bulunduğu ülkeler ise yüzde 54,2 ile isveç ve yüzde 50 ile norveç.

evliliklerin yüzde 6,9’unda kadının onayı yok

türkiye nüfus ve sağlık araştırması kapsamında, 2013'te evli kadınlara evliliğe kimin karar verdiği sorusu yöneltildi. kadınların yüzde 48,8'i evliliğe eşleriyle birlikte karar verdiklerini, yüzde 39,6'sı kadının onayı ile ailelerin kararıyla, yüzde 6,9'u ise kadının onayı olmadan ailelerin kararı ile evlilik kararı aldıklarını belirtti.

yüzde 52 ‘küçük çocuklu kadın çalışmasın’ diyor

türkiye nüfus ve sağlık araştırması 2013 yılı sonuçlarına göre, kadınların toplumsal cinsiyet rollerine yönelik tutumları incelendiğinde, kadınların yüzde 75,2'si "yemek, bulaşık, çamaşır, ütü ve temizlik gibi ev işlerini erkekler de yapmalıdır" ifadesine, yüzde 75'i "kadınlar siyasette daha çok yer almalıdır" ifadesine, yüzde 52'si "küçük çocuğu olan kadınlar çalışmamalıdır" ifadesine katılıyor.

kadınların yüzde 10,1'i "ailede önemli kararlar sadece ailenin erkekleri tarafından alınmalıdır" ifadesine, yüzde 9,7'si ise "erkek çocuğun eğitimli olması kız çocuğun eğitimli olmasından her zaman daha iyidir" ifadesine katıldıklarını belirtti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;