Almanya

İstihbarat belgesi yayınlamak suç mu?

Almanya’da dijital hakları savunan bir websitesi hakkında istihbarat dosyalarını yayınladığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Soruşturma ülkede basın özgürlüğünün sınırları konusunda geniş çaplı bir tartışmaya yol açtı.

Konular: Almanya, Avrupa, Medya
Netzpolitik'den Andre Meister da da soruşturmaya tâbi. [Fotoğraf: Reuters]

istihbarat belgelerini yayınlayan iki gazeteye açılan ‘vatana ihanet soruşturması'nın yankıları sürüyor. soruşturmayı başlatan başsavcı harold range, ülkede eşine az rastlanır bir çıkış yaparak adalet bakanı ı heiko maas’ı ‘yargı bağımsızlığına’ müdahale etmekle suçladı. tartışmanın odağında dijital haklar savunucusu netzpolitik.org’un alman istihbaratının internette en mahrem bilgilere bile ulaştığını gösteren belgeleri yayımlaması bulunuyor.

belgelerin yayınlanmasının ardından geçen perşembe günü başsavcı range,  netzpolitik.org’dan iki gazeteciyle ilgili ‘vatana ihanet soruşturması’ başlattı. bu ülkede basına karşı son 25 yılda başlatılan ilk soruşturmaydı.ancak soruşturma ülkede büyük tepki eçtki. farklı kentlerde gazetecilere destek amacıyla geniş katılımlı gösteriler düzenlenirken twitter’da  #landesverrat (#vatanaihanet) etiketiyle başsavcıyı eleştiren mesajlar verildi. tartışmaya adalet bakanı heiko maas da katılırken, range’nin belgelerin devlet sırrı olup olmadığını belirleyen bağımsız uzmanları soruşturmadan çektiğini açıkladı. maas bu hamlesine şansölye angela merkel’den de destek aldı. hatta merkel’in sözcüsü başsavcı range’nin istifasının ‘iyi olacağı’ tavsiyesinde bulundu.

[twitter'dan başsavcıya tepki gösterildi. savcıya kedi fotoğraflarını da yasaklayıpyasaklamayacağı soruldu]

'basın özgürlüğü sınırsız değildir'

ancak 67 yaşındaki başsavcı bugün sessizliğini bozdu. bağımsız bir uzmanın netzpolitik.org’un yayınladığı belgelerin ‘devlet sırrı’ olduğu yönünde görüş belirttiğini söyledi. range,  “bu konuda içişleri bakanı’na bilgi verdiğim halde kendisi bana dışardan uzman görüşü alamayacağımı söyledi” açıklamasını yaptı. başsavcı, “ben bu konuda halkı bilgilendirmek zorundayım” derken, “siyasetçiler sounçaları kendilerinin işine gelmediği durumlarda yargı bağımsızlığına müdahale edemezler” dedi. başsavcı range, basın özgürlüğünün ‘önemli bir değer’ olduğunu savunsa da “ancak interneti de içeren özgürlük sınırsız değildir. basın özgürlüğü gazetecilerin yasalara uymayacağı anlamına gelmiyor” dedi.

'tarihin en büyük izleme skandalı'

hakkında soruşturma başlatılan netzpolitik’in kurucusu markus beckedahl ise ‘vatana ihanet’ soruşturmasının gazetecileri sindirmek için açıldığını söyledi. beckedahl, “gazetecileri ve haber kaynaklarını tarihin en büyük izleme skandalıyla ilgili haber yapmasını durdurmaya çalışıyorlar “dedi. gazetecilere soruşturma açılması avrupa güvenlik ve işbriliği teşkilatı’nı (agit) da rahatsız etti. agit sözcüsü dunja mijatoviç de yaptığı açıklamada “araştırmacı gazetecilere vatan hainliği suçlamasında bulunmak gazetecilik üzerinde dondurucu bir etki yaratmaktadır” açıklamasını yaptı. mijatviç alman yetkilileri soruşturmayı bir kez daha gözden geçirmye çağırıp, “bigli alma ve basın özgürlüğüne saygı duyulmalı” dedi.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;