Euro Bölgesi borç krizi

İtalya'da koalisyon kuruldu

Hükümeti kurma görevini üstlenen Demokrat Parti Başkan Yardımcısı Letta, eski Başbakan Berlusconi'nin partisi PDL ile anlaşmaya vardı.

Konular: Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

Letta başbakan olacak

Başbakan yardımcısı PDL'den

Güven oylaması pazartesi

Letta (sağda), yeni kabineyi Cumhurbaşkanı Napolitano ile birlikte açıkladı. [AFP]

italya’da, cumhurbaşkanı giorgio napolitano’nun hükümeti kurma görevini verdiği merkez sol demokrat parti'nin (pd) başkan yardımcısı enrico letta, seçimlerden iki ay sonra koalisyon kurmayı başardı. yeni hükümetin üyeleri cumhurbaşkanlığı sarayı'nda yemin ederek görevlerine başladı. 

böylece, şubat ayı sonunda düzenlenen genel seçimlerde italya parlamentosu'nun iki kanadı temsilciler meclisi ve senato'da ayrı partilerin en yüksek sayıda sandalye sayısına ulaşmasının ardından, iki aydır sürdürülen hükümet kurma çabaları sonuç vermiş oldu.

letta cumartesi günü, napolitano ile birlikte kameraların karşısına geçerek, pd ile eski başbakan silvio berlusconi'nin merkez sağ halkın özgürlğü partisi (pdl) arasında anlaşma sağlandığını açıkladı. anlaşmaya göre, letta başbakan, berlusconi'ye yakın isimlerden pdl genel sekreteri angelino alfono ise başbakan yardımcılığı koltuğuna oturacak. alfono ayrıca, içişleri bakanlığı görevini üstlenecek.

'tek mümkün iktidar'

enrico letta, napolitano'ya kabinenin diğer isimlerini de bildirdi. buna göre ekonomi bakanı, italya merkez bankası başkanı fabrizio saccomanni olurken, eski avrupa komisyonu üyesi emma bonino ise dışişleri bakanlığını yürütecek.

cumhurbaşkanı, yeni hükümeti açıklarken, kurulan koalisyonun mevcut durumda 'tek mümkün iktidar' olduğunu söyledi. napolitano, 'italya'nın ve avrupa'nın çıkarları açısından hükümetin kurulmasının daha da geciktirilemeyeceğini' belirtti.

pazar günü yemin eden yeni koalisyon hükümeti için pazartesi günü italya parlamentosu'nda güven oylaması düzenlenmesi bekleniyor.

letta’nın koalisyon hükümetinin göreve başlaması, kırılgan ekonomisi tüm euro bölgesi için risk teşkil eden ülkenin, genel seçimlerin ardından girdiği siyasi krizi aşması anlamına gelecek. seçimler sonrası merkez sol blok, italya parlamentosu'nun alt kanadı temsilciler meclisi'nde en yüksek sandalye sayısını yakalarken, senato'da hükümet kurmak için gerekli sayıya ulaşamamıştı. senato seçimlerinden pdl birinci parti olarak çıkmıştı.

bakanlık yapmıştı

partisinin ılımlı kanadını temsil eden avrupa yanlısı siyasetçi letta, gençlik döneminde hıristiyan demokrat parti üyesiydi. kırk altı yaşındaki letta, 1998 ile 1999 yılları arasında avrupa ilişkileri bakanlığı, 1999-2001 döneminde ise sanayi bakanlığı yapmştı.

euro bölgesi'nin en büyük üçüncü ekonomisine sahip olan italya, bölgede süren mali krizden en çok etkilenen ülkelerden biri. italya'da yeni hükümetten, italya'yı ekonomik durgunluktan çıkarması ve şubat ayı verilerine göre yüzde 11,6 seviyesinde seyreden işsizliği azaltması bekleniyor. ülkede, yüksek vergi seviyelerine ve yolsuzluğa yoğun toplumsal tepki bulunuyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;