Afrika

Jammeh Gambiya'dan ayrıldı

Gambiya'da 1 Aralık'ta düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini kaybetmesine rağmen görevi devretmeyi reddeden Yahya Jammeh, ailesiyle ülkeden ayrıldı. Devlet Başkanı Barrow ülkesine Pazartesi günü döneceğini duyurdu.

Konular: Afrika
[Fotoğraf: AA]

batı afrika ülkesi gambiya'da seçimleri kaybeden ancak istifa etmeye cumartesi sabah saatlerinde razı olan yahya jammeh, gecenin ilerleyen saatlerinde ailesiyle ülkeden ayrıldı. jammeh'i aralarında bazı askerlerin de olduğu destekçileri uğurladı. jammeh, banjul uluslararası havalimanı'nda kendisi için hazırlanan özel uçağa bindi. gambiya'da 1 aralık'ta düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini kazanan adama barrow, jammeh'in gine'ye siyasi sürgün olarak gidebileceğini açıklamıştı.

ülkenin yeni devlet başkanı barrow, ülkesine pazartesi günü döneceğini açıkladı. barrow, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "vatanıma, gambiya cumhuriyeti'ne yarın dönüyorum" yazdı.

öte yandan, batı afrika devletleri ekonomik topluluğu (ecowas), afrika birliği (au) ve birleşmiş milletler ülkenin eski devlet başkanı yahya jammeh'in gambiya'dan ayrılmasının ardından ortak bildiri yayımladı.

bildiride, söz konusu kuruluşların jammeh, ailesi ve yakın arkadaşlarının hedef alınmaması ve jammeh'in bir gambiya vatandaşı, parti lideri ve eski devlet başkanı olarak haklarına saygı duyulması konularında barrow yönetimiyle birlikte çalışacağı belirtildi.

1 aralık'taki devlet başkanlığı seçiminin ardından ilk etapta yenilgisini kabul etmesine rağmen jammeh, daha sonra gambiya yüksek mahkemesi'ne itiraz ederek, iktidarı bırakma çağrılarını reddetmişti. görevi barrow'a 19 ocak'ta devretmesi gereken jammeh, 17 ocak'ta da 90 günlük olağanüstü hâl ilân etmişti.

senegal ordusu da 19 ocak perşembe günü akşam saatlerinde senegal'in de yer aldığı ecowas ordu birliklerinin gambiya topraklarına girdiğini açıklamıştı. barrow da aynı gün gambiya'nın dakar büyükelçiliği'nde, ecowas ülke temsilcilerinin de katıldığı törenle devlet başkanlığı yemini etmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;