Gazze

‘Kaba, aşağılayıcı ve düşmanca’

İsrail medyası, ABD Başkanı Barack Obama’nın Gazze meselesiyle ilgili bir telefon görüşmesinde Netanyahu’ya karşı ‘kaba, aşağılayıcı ve düşmanca’ bir üslup kullandığını iddia etti.

Netanyahu, İsrail'in uzun sürecek saldırılara hazır olması çağrısında bulunmuştu. [Fotoğraf: Reuters]

ikili arasında pazar günü yapılan bir telefon görüşmesinin dökümüne ulaştığını iddia eden israil 1’inci kanalı, obama ile netanyahu arasındaki görüşmenin gergin ve zorlu geçtiğini öne sürdü.

kanalın yayımladığı döküme göre obama netanyahu’dan acil ve koşulsuz bir şekilde ‘operasyonu’ durdurmasını istedi.

netanyahu’nun karşılığında israil’in ne elde edeceği sorusuna ise obama, “inanıyorum ki hamas roket saldırılarını durduracak. sükûnete karşı sükûnet” yanıtını verdi.

netanyahu’nun hamas’ın beş ateşkes anlaşmasını ihlâl ettiğini öne sürmesi üzerine ise obama, “tekrar ediyorum ve israil’den gazze’de hamas’a karşı eylemlerini sonlandırmasını bekliyorum” ifadelerini kullandı.

kanalın iddiasına göre obama ayrıca, netanyahu’nun türkiye ve katar’ın arabuluculuk girişimine karşı olumsuz tavrına “israil şu anda arabulucu seçebilecek bir pozisyonda değil” yanıtını verdi.

netanyahu’nun “hamas roket saldırılarına ve tüneller yoluyla israil halkına saldırıya devam edecek” demesi üzerine araya giren obama, “top şu anda israil’in sahasında ve israil tüm askeri faaliyetlerini durdurmalıdır” dedi.

konuyla ilgili açıklama yapan beyaz saray güvenlik konseyi sözcüsü bernadette meehan ise haberle ilgili olarak “bu haberlerin ve de sunulan dökümün gerçekle herhangi bir ilgisi yoktur. birilerinin abd başkanı ve israil başbakanı arasındaki özel görüşmeyi bu şekilde yanlış sunacak dereceye düşmesi şoke edicidir ve hayal kırıklığı yaratmıştır” ifadelerini kullandı.

abd yönetimi gazze'ye yönelik devam eden ve 1000'den fazla filistinlinin katledildiği saldırılarda israil'e tam destek veriyor ve tel aviv'in 'meşru savunma hakkını kullandığını' iddia ediyor. 

abd'den israil'e ateşkes tepkisi

abd yönetiminin, kerry'nin son günlerde bölgede yürüttüğü ateşkes girişimine yönelik israil'den yapılan eleştirilere gösterdiği tepkilerin bir yenisi de beyaz saray ulusal güvenlik danışmanı rice'dan geldi.

rice, washington'daki ulusal basın kulübü'nde düzenlenen ulusal yahudi liderler kongresi'nde yaptığı konuşmada, kerry'nin ateşkes gayretlerine yönelik israil'deki bazı kesimlerin yönelttiği eleştirilere değindi.

susan rice, "size şunu söylemeliyim: israil basınında, kerry'nin geçen hafta bir ateşkese ulaşılması için gösterdiği çabaları yanlış niteleyen bazı haberlerden canımız sıkıldı. bu yanıltıcı haberlerin abd'de endişelere yol açtığını biliyoruz" dedi.

hem kamuoyu önünde hem de özelde israil'in roket ve tünel saldırılarına karşı kendisini koruma hakkına kuvvetli destek verdiklerini, birlikte hassas müzakereler yürüttüklerini ve bunu yapmaya devam edeceklerini belirten rice, "ve herhangi bir kişi gerçekleri saptırdığında da doğruları ortaya koymayı sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;