Haber

Kaçak Yahudi yerleşimi boşaltılıyor

Batı Şeria'daki en büyük kaçak yerleşim alanında yaşayan İsrailliler başka bir noktaya taşınma konusunda hükümetle anlaşmaya vardı.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Tatmin etmedi

'Çatışmalar duracak'

2003'te kabul etti

Migron'da prefabrik konutlarda yaşayan 50 aile yine Batı Şeria sınırlarında inşa edilecek başka bir yere taşınacak. [Reuters]

filistin’deki yahudi yerleşimciler, batı şeria bölgesinin en büyük yerleşim yeri olan migron’u boşaltmayı kabul etti.

israil hükümetiyle anlaşma imzalayan migron’dan ayrılacak olan 50 aile yakınlarda inşa edilen bir başka yerleşim yerine nakledilecek. migron ise askeri denetime alınacak. 
 
migron’da yaşayanlarla bir süredir müzakere halinde olan israilli bakan benny begin anlaşmanın yahudi yerleşimcilerle güvenlik güçleri arasındaki çatışmaları durduracağını söyledi.
 
israil mahkemesi ağustos ayında kudüs'ün kuzeyinde bulunan, 280 kişinin yaşadığı migron yerleşiminin bir filistinlinin tapusundaki arsaya inşa edilmiş olması nedeniyle mart ayı sonuna kadar boşaltılmasına karar vermiş, burada yaşayanların kudüs’ün doğusuna transfer edilmesine hükmetmişti.
 
karara tepki
 
filistin’deki yahudi yerleşimlerine karşı olan gruplar ise anlaşmayı ‘utanç verici’ olarak tanımlayarak, migron’dan ayrılacak olanların yine batı şeria sınırları içerisinde, birkaç kilometre uzakta barınmasına imkan tanıdığını belirtti.
 
israil’in 1967 savaşında işgal ettiği sınırlar dahilinde olan batı şeria’da yaklaşık 500 bin israilli ile 2,5 milyon filistinli yaşıyor.
 
migron gibi israil hükümetinin izni dışında 1990’lı yıllardan itibaren inşa edilen bölgedeki kaçak yerleşimler bugüne kadar defalarca tahliye edildi, bir çoğu yıkıldı. 
 
ancak halihazırda prefabrik konutlardan oluşan 100 civarındaki kaçak yerleşim yerinde 2 binden fazla israilli yaşıyor.
 
israil, kaçak yerleşimleri, ‘ortadoğu dörtlüsü’(abd, rusya, bm, ab) tarafından hazırlanan 2003 yılındaki ‘yol haritası’ uyarınca kaldırmayı kabul etmişti.
 
uluslararası hukuka göre, işgal altındaki filistin topraklarına inşa edilen tüm yahudi yerleşimleri yasa dışı olsa da israil hükümeti, yaklaşık 310 bin kişinin yaşadığı 120 kadar yerleşim yerinin yasalara uygun olduğunu savunarak boşaltmayı reddediyor.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;