Gazze

Kadın aktivistler Gazze'ye doğru yola çıktı

14 milletten 15 kadın aktivist, İsrail ablukası altındaki Gazze'ye yardım götürmek üzere iki gemiyle İspanya'nın Barcelona kentinden yola çıktı.

Konular: Gazze, Avrupa, Ortadoğu

kadın aktivistler, israil ablukası altındaki gazze'ye yardım götürmek üzere iki gemiyle ispanya'nın barcelona kentinden yola çıktı.

israil askerlerinin, türkiye'den gazze'ye yardım götürmek için yola çıkan mavi marmara gemisine uluslararası sulardayken 31 mayıs 2010'da gerçekleştirdiği baskında hayatını kaybeden çetin topçuoğlu'nun eşi çiğdem topçuoğlu da aktivistlerin arasında. özgürlük filosu koalisyonu adı altında bir araya gelen aktivistlerin arasında kanada, meksika, ispanya, norveç, abd ve avustralya'dan kadınlar var.

14 eylül akşamı barcelona'dan ayrılan umut ve zeytin adlı gemilerin akdeniz'de iki limana uğradıktan sonra ekim'in ilk haftasında gazze'ye ulaşması bekleniyor. gemilerde sağlık ve gıda malzemeleri bulunuyor. 

kadınlar gazze'ye doğru

ispanyol aktivist laura arau, filonun sadece kadınlardan oluşmasının nedenini şöyle açıklıyor:

"bu filo sadece kadınlardan oluşuyor. gemilerin kaptanları ve personeli bile kadın. çünkü tarih boyunca tüm çatışmalarda erkekler önde gösterildi, kadınlar ise görülmez oldu. biz de bu kez filistinli kadınlarla dayanışma içinde olduğumuzu göstermeye karar verdik. ben ilk girişim olan mavi marmara'da da bulundum. ama bu kez farklı. sadece kadınlar var ve belki de sırf bu yüzden gazze'ye ulaşabiliriz."

"siyasetçiler, israil ile olan lüks ilişkilerini değiştirmelidir"

ispanyol aktivist arau, "kadınlar gazze'ye doğru" girişimiyle dünyaya vermek istedikleri mesajı ise şu şekilde dile getirdi:

"filistin topraklarının işgali ve gazze'ye uygulanan abluka, uluslararası karmaşalığın içinde bu haliyle daha fazla devam edemez. siyasetçiler, israil ile olan lüks ilişkilerini değiştirmelidir. sivil toplum da özgürlük filosu gibi girişimlerle, siyasetçileri buna zorlamalıdır."

gemilerin uğurlanması töreninde barcelona belediye başkanı ada colua da yer aldı.

mavi marmara'da ne oldu? 

israil'in gazze'ye uyguladığı ambargoyu dünyaya duyurmak amacıyla 27 mayıs 2010 gecesi antalya limanından üç büyük gemi ile yola çıkıldı. ihh'ya ait olan mavi marmara, gazze ve defne y gemileri gazze'ye özgürlük hareketi'nin diğer aktivistleriyle buluşmak üzere 30 mayıs'ta kıbrıs açıklarına ulaştı. 30 mayıs gecesi saat 22.00’de gemiler uluslararası sularda 73 mil açıkta seyrederken israil donanmasına ait gemiler fark edildi. 31 mayıs'ta sabaha karşı saat 05.30 civarında israil donanmasına ait zodyaklar ateş ederek geminin etrafını sardı. aynı zamanda geminin üzerine doğru bir askeri helikopter alçaldı. helikopterden sarkıtılan iple israil askerleri ateş ederek gemiye indi. israil askerlerinin müdahalesinde 10 kişi hayatını kaybetmişti.

kaynak: al jazeera, aa, storyful

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;