Azerbaycan

'Kara Yanvar' kurbanları anıldı

150'ye yakın kişinin hayatını kaybettiği, Azerbaycan'ın 'Kara Yanvar'ı olarak tarihe geçen 20 Ocak Katliamı'nın 27. yıl dönümünde yüzlerce kişi Bakü Şehitliği'ne akın etti.

Konular: Kafkasya, Azerbaycan

"kara yanvar" yani "kara ocak." kimilerine göre ise "kanlı ocak... 20 ocak tarihi, azerbaycan'da bağımsızlığın sembolü...  çünkü tam 27 yıl önce bugün yaşanan katliam, ülkenin bağımsızlığına giden yolda önemli dönüm noktalarından biri oldu. 

20 ocak katliamı'nın kurbanları her yıl olduğu gibi bu yıl da anıldı.

azerbaycanlılar, 1990 yılında yaşanan katliamda hayatını kaybedenleri anmak için bakü'deki şehitliğe akın etti. azerbaycan bayrakları taşıyan vatandaşlar, mezarlara kırmızı karanfiller bıraktı.yağmurlu havaya rağmen şehitlik önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

yerel saatle 12.00'de hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. saygı duruşu boyunca hazar denizi kıyısındaki gemiler, metro trenleri, otobüsler siren ve korna çaldı.

[[Fotoğraf: AA]]

"azerbaycan'la tam dayanışma içerisindeyiz"

cumhurbaşkanı ilham aliyev de devlet erkanıyla birlikte törene katıldı. azerbaycan milli marşı çalınan törende aliyev, ebedi ateş anıtı'na çelenk bıraktı. türkiye'nin bakü büyükelçisi erkan özoral, 20 ocak katliamı dolayısıyla mesaj yayımladı. mesajında, katliamın azerbaycan'ın bağımsızlığı ve istiklali yolunda verilen mücadelenin önemli dönüm noktalarından biri haline geldiğini ifade eden özoral, azerbaycanlıların tanklara karşı vücudunu siper ederek inanç dolu bir ruhla verdiği mücadelenin asla unutulmayacağını belirtti. özoral, "her zaman olduğu gibi azerbaycan'la tam dayanışma hissiyatımızı vurgulamak istiyoruz" dedi. 

kara yanvar'da ne olmuştu?

sovyetler birliği 1989'da dağılma sürecine girdi. sovyetler birliği'nin her yanında yükselen bağımsızlık seslerinin arasında ermenistan’ın azerbaycan'ın topraklarına yönelik talepleri artıyordu. 9 ocak 1990'da, dağlık karabağ bölgesindeki ermeniler, ermenistan'a bağlanma kararı aldı. karabağ'da yaşayan azeriler de bölgeden göçe zorlandı. bu karar azerbaycan'da tepkiyle karşılandı. ama sovyetler birliği yönetimi sessizdi. azeriler, bakü'nün azadlık meydanı'na akın etti. uzun süreli mitingler başladı. şehirde yaşayan ermenilerle azeriler arasında da çatışmalar oldu.

[[Fotoğraf: AA]]

mitingleri dağıtmak amacıyla 20 ocak'ta bakü'nün çeşitli bölgelerine giren sovyet ordusu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150'ye yakın sivili katletti, 612 kişi yaralandı, 841 kişi de hapse atıldı. moskova, bakü'de, sovyetler birliği'nden bağımsızlığını isteyen tüm cumhuriyetlere bir göz dağı vermek istemişti. ama bu, ters tepti. cenaze törenleri de sovyetler birliği karşıtı gösterilere dönüştü. bağımsızlık talepleri arttı. rus askerleri çekildikten sonra azerbaycan, 1991'de zaten dağılma sürecinde olan sovyetler birliği'nden bağımsızlığını kazandı.

kaynak: aa, al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;