Balkanlar

Karadağ gazetecilere şiddette başı çekiyor

Karadağ Gazeteciler Birliği meslektaşları Lidya Nikçeviç’e yönelik ağır fiziksel saldırıyı protesto etmek için grev çağrısı yaptı.

Konular: Balkanlar, Karadağ

Haberin Öne Çıkanları

Gazetecilerden grev çağrısı

Gazetecilere yönelik artan saldırılar

'AB sürecine olumsuz yansır'

'Dan' gazetesi muhabiri Lidiya Nikçeviç, Nikşiç kentinde maskeli bir kişi tarafından uğradığı saldırı sonucu başından ağır darbe aldı. [Al Jazeera]

karadağ gazeteciler birliği meslektaşlarına yapılan saldırı sonrasında genel grev çağrısı yaptı.

gazeteciler birliği ülkenin tüm medya kuruluşlarına basın çalışanlarına yapılan saldırıları kınama konusunda birleşmeleri ve genel greve gitmeleri çağrısında bulundu.

grevle gazetecilere yönelik artan saldırılara dikkat çekmek ve basın özgürlüğünün bastırılmasını önleyecek somut eylemlere teşvik hedefleniyor.

karadağ’da gazetecilere yönelik en son saldırı iki gün önce gerçekleşti. ‘dan’ gazetesi muhabiri lidiya nikçeviç, nikşiç kentinde fiziksel saldırıya uğramıştı.

maskeli bir kişi nikiçeviç’i çalıştığı ofisin önünde sopayla birkaç kez başından vurarak ağır yaralamıştı.

hastanede tedavisi süren muhabir nikiçeviç, “saldırgan başıma defalarca vurdu, doktor raporu da bunun kanıtı. başıma 15 dikiş atıldı” dedi.

‘saldırılar ab sürecini etkiler’

karadağ gazeteciler birliği başkan yardımcısı ranko paviçeviç, bu olayın özgür bir toplumda yaşamadıklarının bir örneği daha olduğunu belirterek karadağ’da suçluların korunduğunu gazetecilerin ise her şeyin suçlusu olarak gösterildiklerini söyledi.

paviçeviç,”avrupa birliği yolunda profesyonel, sorumluluk sahibi, özgür medya ve gazetecilere ihtiyacımız olduğunu ve basın işinin temelinde ‘hakikat’ olduğunu anlamıyorlar” dedi.

paviçeviç, artan gazeteci saldırılarında saldırganların bulunmamasında devlet kurumlarının sorumsuz tutumunu da eleştirdi.

avrupa birliği karadağ delegasyon şefi mitya drobniç ise gazetecilere yönelik saldırıların aday statüsündeki ülkenin ab müzakerelerini de olumsuz etkileyeceğini söyledi.

drobniç, “basın özgürlü insan haklarının önemli bir unsurudur ve gazetecilere yönelik her türlü korkutma veya saldırı ab katılım müzakereleri çerçevesinde tamamen olumsuz yorumlanacaktır” dedi.

basın birliği son yıllarda gazetecilere yönelik saldırılarda ‘faili meçhul’ durumunun bölgede en çok karadağ’da olduğunun altını çiziyor ve emniyet ile yargı birimlerinin çalışmalarını artırmalarını talep ediyor.

2004 yılında öldürülen ‘dan’ gazetesi yazarı duşko jovanoviç’in faili hala meçhul. 2013 yılında ‘vijesti’ gazetesi binası taşlı saldırıya uğramıştı. 10 gün önce ise gazete binasının önünde bomba patlatılmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;