Türkiye-Yunanistan ilişkileri

Kardak gerilimi sürüyor

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın kendisini eleştiren açıklamasına cevap veren Çavuşoğlu, Yunan Savunma Bakanı Kammenos'a atıfla, "Türk askerinin yeri geldiği zaman ne yapabileceğini en iyi onlar bilir. O şımarık çocuğa da iyi anlatsınlar. Bizim de sabrımızı zorlamasınlar" dedi.

Konular: Yunanistan, Türkiye
[Fotoğraf: AA]

yunanistan dışişleri bakanlığı, dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu’nun cumartesi günü yunan bakan kocias’a verdiği yanıt üzerine açıklama yaptı. yazılı açıklamada “birisi gerçeklere politik tepki veremediği zaman bu gerçekleri anlamamış olabilir. meselelerin teknik, hukuki ve politik taraflarını anlamayabilir, o yüzden de kişisel saldırılarda bulunmayı tercih edebilir. bu saldırılar iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeye yaramadığı gibi, politik kültürümüze de yabancıdır. herkes kendi seviyesine göre” ifadeleri kullanıldı.               

çavuşoğlu'ndan yunanistan dışişleri bakanlığı ve yunan savunma bakanı kammenos'a cevap gecikmedi. antalya gazeteciler cemiyeti'ni ziyaretinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan dışişleri bakanı, kammenos'a atıfla şöyle konuştu:

"bizim halklarımız yunanistan'a gidiyor, yunan adalarına gidiyor, yunanlılar türkiye'ye geliyor. esasen baktığımız zaman çok benzer yanlarımız var ama bir tane şımarık bir çocuğun da bunların hepsini gölgelemesine de yunanistan'ın her şeyden önce müsaade etmemesi lazım. biz böylesine bir zihniyetle belli yarışlar içine girmeyiz. onlara güç gösterisi yapmamıza da gerek yok. türk askerinin yeri geldiği zaman ne yapabileceğini en iyi onlar bilir. en iyi hükümet bilir. o şımarık çocuğa da iyi anlatsınlar. bizim de sabrımızı zorlamasınlar."

“istese bile adaya çıkamazdı”

yunanistan dışişleri bakanı kocias, 22 şubat'ta yunan skai televizyonuna yaptığı açıklamada genelkurmay başkanı hulusi akar'ın kardak adasına gitmesini değerlendirmişti. kocias, "istese bile adaya çıkamazdı çünkü biz önlemlerimizi almıştık. biz yunan bölgelerini eskisinden daha çok koruyoruz ve türkiye hata yapıyor. ekonomik krizde olduğumuz için ülkemizin güvenliği konusunda zafiyetlerimiz olduğumuzu düşünüyor. bu büyük bir hata. ekonomik sorunlarımız olduğundan, ülkemizin güvenliği ve ulusal topraklarımızın korunması eskisinden daha da fazla olacak" ifadelerini kullanmıştı.                       

“çıkacağımız zaman çıkmamız gereken yerlere çıktık”

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu da yunanistan dışişleri bakanı nikos kocias'ın sözlerine şöyle yanıt vermişti:

“'türk genelkurmay başkanı isteseydi de kardak'a çıkamazdı' demiş. görevi çıkmak olsaydı çıkardı. unutulmasın çıkacağımız zaman çıkmamız gereken yerlere çıktık. kardak konusunda da tutumumuz bellidir.

terörle mücadele konusunda içeride ve dışarıda sağladığımız gelişmeleri daha yakından izlemesini, tsk'nın yetenekleri konusunda da yanlış değerlendirme yapmamasını özellikle tavsiye ederim. cenevre'de kendisine üzerine vazife olmayan işlerle uğraşmaması gerektiğini açıkça söylemiştim, bir kez daha tekrar ediyorum.

türkiye yunanistan'ın ekonomik zafiyetinden yararlanmak isteyen bir ülke olsaydı, işler çok başka olurdu. öyle düşünsek, her yıl bir milyon türk'ün yunanistan'a gitmesini teşvik etmezdik. tüm tahriklere rağmen, ege'deki faaliyetimizi yıllardır sınırlı tutmazdık. bu beyanlar kadirşinaslıktan uzaktır ve tarihe yanlış not düşmektir.”

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;