Kültür-Sanat
Kars kaşarının kültürel yolculuğu
İsviçre Alpleri’nden Güney Kafkasya’ya kadar uzanan Kars kaşar peynirinin kültürel yolculuğu bir sergi ve panelle anlatılacak.
anadolu’nun yenilebilir kültür miraslarından biri olan kars kaşarını genç kuşaklara tanıtmak için 17 nisan’da istanbul levent kültür merkezi’nde özel bir etkinlik düzenlenecek. ‘kars peynirciliğinin tarihinin araştırılması ve yazımı aracılığıyla bölgenin eko-kültür turizminin desteklenmesi’ adını taşıyan proje kapsamında, bir panel ve sergi aracılığıyla kars kaşar peynirinin farklı kıtalardaki yolculuğuna dair bilgi verilecek.
farklı alanlardan uzmanların katılacağı panelin başlığı ‘alplerden kafkaslara-kars peynirciliğinin 150 yıllık tarihi’ olarak belirlendi. candan badem, ahmet örs, andreas bigler, mehmet özdoğan, tamaz iskandarov, hüseyin tutar ve ilhan koçulu’nun konuşmacı olacağı panel 17 nisan 2014’te, 14:00-18:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.
kars peynirinin kültürel miras olarak ele alınacağı panelde, gravyer peynirinin kars’la nasıl tanıştığı sonrasında anadolu’ya nasıl yayıldığı, balkanlar ve karadeniz’i aşarak rusya ve kafkasya’ya nasıl ulaştığı anlatılacak.
panelin ardından açılışı yapılacak sergide ise kars’ta kuşaklar boyunca devam eden sütçülük ve mandıracılığın yanı sıra dünyanı farklı noktalarına ulaşan kars kaşarının ve peynirciliğinin öyküsüne dair fotoğraflar yer alacak. sergi 1 mayıs tarihine kadar açık kalacak.
kaynak: al jazeera
Yorumlar