Katar

Katar'a Türk üssüne onay

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Katar'la Türkiye'nin askeri işbirliği yapmasına olanak tanıyan kanunu onayladı. Buna göre gerekirse Türk askeri Katar'da konuşlanabilecek.

Konular: Katar, Türkiye

cumhurbaşkanı erdoğan katar ile türkiye arasında askeri işbirliği yapılmasını öngören yasayı onayladı. anlaşma, askeri eğitim, savunma sanayi, ortak askeri tatbikat ve taraflar arasında kuvvetlerin konuşlandırılması alanında işbirliğinin güçlendirilmesi için bir mekanizma kurulmasını da içeriyor. 

anlaşma kapsamında iki ülke arasında askeri lojistik alanında işbirliği yapılması, askeri kurumlarda danışman personel görevlendirilmesi ve personel mübadelesi, taraflar arasında personel ve askeri ekipman değişimi de amaçlanıyor.

'eğit-donat'la ilgisi yok'

yasanın meclis aşamasında ele alındığı dışişleri komisyonu'ndan yapılan açıklamada türkiye ile abd arasında suriyeli muhalif gruplara yönelik 'eğit-donat' anlaşmasıyla katar'la yapılan anlaşmanın farkına dikkat çekilmişti:

"anlaşmaya kapsamı dışında bir anlam da yüklememek gerektiği, anlaşmanın abd ile yapılan “eğit-donat” anlaşmasıyla, ya da çeşitli iddialarda dile getirildiği gibi abd’nin katar’da bulundurduğu merkezi komuta kuvveti (centcom) faaliyetleriyle herhangi bir alâkasının bulunmadığı değerlendirilmektedir" 

yine komisyondan yapılan açıklamada anlaşma kapsamında katar'ın da türkiye'ye askeri personel göndermesinin mümkün olduğu belirtildi. anlaşma katar'la türkiye'nin ortak askeri tatbikat yapmasını da içeriyor: 

"komisyonumuzca onaylanan bu anlaşmayla aynı zamanda savunma sanayii ve askeri eğitim konularında yakın işbirliği yapılması öngörülmektedir. esasen ülkemizin savunma sanayii ve askeri işbirliği ile eğitim alanlarında körfez ülkelerinin çoğuyla imzalamış olduğu anlaşmalar ve mutabakat muhtıraları bulunmaktadır. ileride benzeri anlaşmaların diğer körfez ülkeleriyle yapılması da mümkündür. körfez bölgesinde çeşitli ülkelerin benzeri angajmanları bulunmaktadır."

ayrı mutabakat gerekecek

anlaşma katar topraklarında türk silahlı kuvvetleri'nin gerektiğinde konuşlandırılmasına imkan tanımakla birlikte, her bir tatbikat, ikili manevra, askeri eğitim faaliyeti ve kuvvet konuşlandırmaları için ayrı mutabakatlar gerekecek. söz konusu anlaşma ile katar’la daha önce bu konularda yapılmış olan anlaşmalar da güncellenmiş sayılacak. 

katar emiri şeyh temim bin hamad al tani aralık ayında imzalanan anlaşma sonrası yaptığı açıklamada iki ülkenin askeri alandaki işbirliğinin önemine değindi: al tani, "türk ordusunun tarihi ve deneyimi, katar ordusunun olanak ve yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olacaktır. katar her ne kadar savunma alanında oldukça yol kat etse de bu konuda türkiye'den destek beklemekteyiz" dedi .

kaynak: anadolu ajansı ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;