Haber

Katar'da Filistin görüşmesi

Doha'da bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Hamas lideri Halid Meşal ile El Fetih arasındaki uzlaşma süreci hakkında konuştu.

Konular: Ortadoğu, Filistin

Haberin Öne Çıkanları

Basına konuşmadı

Temaslar sürüyor

İsrail karşı

Halid Meşal, görüşmenin ardından otelden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı. [AA]

Filistin'in durumu

filistinliler, 1967 yılında israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. ancak yaklaşık 20 yıldır süren israil-filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor. görüşmelerin son turu 2014'da israil’in batı şeria’da israilliler için kurduğu yerleşim birimlerinin inşaatına yeniden başlamasıyla çıkmaza girmişti. filistin’in bm’de tam üyelik arayışı da düğümün büyümesine neden olmuştu.

türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, katar'da hamas lideri halid meşal ile görüştü.

birleşmiş milletler ticaret ve kalkınma örgütü'nün toplantısı için doha'da bulunan davutoğlu'nun kaldığı otelde basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık bir saat sürdü.

görüşmede, arap-israil meselesi ile filistin'de hamas ve el fetih örgütleri arasındaki uzlaşma süreci ele alındı.

halid meşal, görüşmenin ardından otelden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

gazze’deki hamas yönetimi ile ramallah’taki el fetih yönetimi arasında, filistin’de birlik hükümeti kurulması amacıyla görüşmeler sürüyor.

hamas yönetimi mısır’ın başkenti kahire’de açıklanan ilk uzlaşmanın ardından şubat ayında yeni koşullar açıklamıştı.

hamas'ın talepleri

sürgündeki lider halid meşal başkanlığında mısır'ın başkenti kahire'de toplanan örgüt yetkilileri, kurulacak ulusal birlik hükümetinde içişleri bakanlığı da dahil bazı kilit bakanlıkların kendilerine verilmesini istiyor. hamas ayrıca gazze şeridi’ndeki güvenlik hizmetlerinin yapısında da değişiklik yapılmamasını talep ediyor.

örgütün diğer talepleri de, ulusal birlik hükümetinin başbakanı da olacak abbas hakkında mecliste güven oylaması yapılması ve abbas’ın yardımcısının da gazze yönetiminden olması.

tarafların anlaşma girşimi israil’in tepkisine neden oluyor.

ilk açıklanan ‘birlik anlaşmasını’ kınayan israil başbakanı binyamin netanyahu, ‘terörist bir organizasyon’ olarak nitelendirdiği hamas’ın, herhangi bir barış anlaşmasının parçası olamayacağını söylemişti. netanyahu, filistin özerk yönetimi lideri mahmud abbas'ın, israil’i yok etmek isteyen ve iran’dan destek alan hamas’la anlaşmayı kabul etmesinin, 'barış yolunu terketmek' anlamına geldiğini belirtmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;