Katar
Katar'dan göçmen İşçi ölümlerine yanıt
Hükümetle bağlantılı insan hakları örgütü başkanı, son iki yılda 478 Hint işçinin ölümünün “normal” olduğunu söyledi. 1.8 milyon nüfuslu Katar’da 500 bine yakın Hint yaşıyor.
katar’daki hindistan büyükelçiliği hafta başında bir açıklama yapmış, 2012 yılında 237, 2013 yılında da 241 hint göçmen işçinin öldüğünü duyurmuştu. büyükelçilik ölüm nedenlerini belirtmemişti.
ölümlerle ilgili fransız haber ajansı afp’ye konuşan katar hükümeti bağlantılı ulusal insan hakları komitesi başkanı ali bin sumaikh el mari, hindistan vatandaşlarının katar'daki en büyük topluluğu oluşturduğunu, sayılarının katar vatandaşlardan daha fazla olduğunu belirtti. 1.8 milyon nüfuslu katar’da neredeyse 500 bin hint yaşıyor. ülkedeki işçi gücünün yüzde 88'i göçmenlerden oluşuyor. bunların çoğunluğu güney asya ülkelerinden geliyor.
el mari ayrıca "doğal yollardan ölen katarlılarla katar'daki hintlerin ölüm sayıları kıyaslandığında çıkan sonucun ‘normal’ olduğunu söyledi. el- mari ölüm nedenleriyle ilgili bilgi talep ettiğini, "katar’a karşı kötü bir kampanyanın başlatıldığını" ifade etti.
katar hükümeti ise 'the guardian' gazetesine konuyla ilgili yazılı açıklamada bulundu. açıklamada, ölüm nedenlerinin araştırıldığını, rakamların doğal yollarla ölümleri ve başka nedenleri de kapsayabileceği belirtildi.
uluslararası insan hakları kuruluşlarından tepki
katar son bir yılda işçi ölümleriyle ilgili uluslararası insan hakları kuruluşlarından tepki toplamıştı. al jazeera’ye konuşan insan hakları izleme örgütü, katar ve birleşik arap emirlikleri sorumlusu nicholas mcgeehan, işçi ölümlerini ‘normal’ olarak nitelendirmenin doğru olmadığı görüşünde. mcgeehan, katar'a karşı kötü kampanyanın yürütülmediğini belirtti.
insan hakları izleme örgütü 2012’de katar'ı uyarı amaçlı ülkedeki işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili rapor hazırlamıştı. örgüt raporda katar'ı acil reformlar yapmaya çağırmıştı.
‘2022’ye kadar dört bin işçi daha ölebilir’
uluslararası işçi sendikaları konfederasyonu da geçen yıl ortalama ayda 20 işçinin öldüğünü açıklamıştı.
konfederasyon ayrıca 2022 dünya kupasına ev sahipliği yapması beklenen ülkede bu gidişle hedef tarihe kadar 4 bin işçinin ölebileceğini öne sürdü. 2022’ye kadar en az 500 bin işçinin ülkeye gelmesi bekleniyor.
kafala sistemi
işçiler ‘kafala’ sistemi altında ülkeye getirtiliyor. sisteme göre göçmen işçiler, ülkede çalışabilmek için sponsor bulmak zorunda. sponsorlar işçilerin ülkeye giriş-çıkışlarından ve çalışma şartlarından sorumlu tutuluyor.
kaynak: aljazeera
Yorumlar