Kazakistan

Kazakistan'da cumhurbaşkanının yetkileri kısıtlandı

Kazakistan'da cumhurbaşkanı Nazarbayev'in isteğiyle yapılan anayasa değişikliği Parlamentoda onaylandı. Değişiklikle birlikte, cumhurbaşkanının yetkileri, milletvekilleri ve kabine lehine azalıyor.

Konular: Kazakistan, Orta Asya
Nazarbayev, 1999'dan bu yana her seçimden galip çıktı.

kazakistan parlamentosu, cumhurbaşkanlığı yetkilerini milletvekilleri ve kabine lehine azaltan anayasa değişikliğini onayladı. cumhurbaşkanı'nın yetkilerini kısıtlayan yasa, bizzat kazak lider nursultan nazarbayev'in girişimi ile gündeme gelmişti. daha önce nazarbayev'in önerileri ile bazı değişiklikler yapılan yasa, cumhurbaşkanının da onayının ardından yürürlüğe girecek. 

bu, sovyet döneminden beri ülkede devam eden yönetim sisteminin de değişikliği anlamına geliyor. kazakistan, sovyetler birliği döneminden kalan bir lider tarafından yönetilen son doğu bloku ülkesi.

76 yaşındaki nazarbayev'in bir halef göstermemesi, ülkedeki yatırımcıları endişelendiriyordu. bazı cumhurbaşkanlığı yetkilerinin devri, nazarbayev'den sonra iktidara gelecek kişinin iktidar gücünü kendi elinde biriktirmesine engel olmayı ve gücü dağıtarak yönetimi kolaylaştırmayı amaçlıyor.

getirilen değişiklik, nazarbayev'in de elindeki yetkileri artırmasına da engel oluyor.

nursultan nazarbayev, yapılan değişikliğin parlamento'nun ekonomi yönetimindeki yetkilerini de artırdığını açıkladı.

mevcut anayasaya göre nazarbayev tüm kabine üyelerini atayabiliyordu. nazarbaev'i destekeleyen nur otan partisi ciddi bir muhalefet olmadan yasayı onaylayan parlamentoya hükmediyor.

reformun ardından cumhurbaşkanı'nın ulusal strateji, ulusal güvenlik ve dış politikaya odaklanacağı, ayrıca toplumda uzlaşıyı amaçlayan bir hakemlik görevini üstleneceği açıklanmıştı.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;