Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

'Kerkük petrolünü de satabiliriz'

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kerkük petrollerini de Kürt boru hattından ihraç edeceğini duyurdu. Günlük ihracat sekiz kat artacak. İhracatı günde bir milyon varile çıkartmayı planlayan Kürt yönetimi gelir ve güç paylaşımını da tartışmaya açmak istiyor.

Haberin Öne Çıkanları

Kerkük petrolü de satılabilir

ihracat 8 katına çıkacak

Güç paylaşımına ihtiyaç var

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi iki haftadır Kerkük'ün kontrolünü elinde tutuyor. [Fotoğraf: AFP-Arsiv]

işid'in musul saldırısının ardından iki hafta önce güvenliği sağlamak gerekçesiyle kerkük'te kontrolü sağlayan irak kürdistan bölgesel yönetimi, petrol ihracatı hedeflerini kerkük'ün rezervlerine göre yeniledi. 

bölgesel yönetimin doğal kaynaklar bakanı aşti hawrami, reuters’e verdiği demeçte, kerkük petrollerini de hesaba kattı ve 2015 yılının sonunda petrol ihracatını aşamalı bir biçimde sekiz katına çıkartacaklarını söyledi:

önümüzdeki yılın sonunda kerkük’teki ham petrol de dahil olmak üzere, günde bir milyon varil petrol ihraç edebilmeyi bekliyoruz.”

kanıtlanmamış rezervleri hesaba katıldığında en fazla petrole sahip ülke irak. petrolün yüzde 40’ı da kerkük’ten çıkartılıyor. amerikan enerji bakanlığı verilerine göre, kerkük’ün rezervleri 8.7 milyar varil. türkiye’nin bir günlük ham petrol ihtiyacıysa günlük 700 bin varil.

bağdat ile paylaşım

hawrami, bağdat merkezi hükümetiyle, irak anayasası'nın öngördüğü biçimde çalışacaklarını ve merkezi hükümete kerkük petrolü ihracatı için pay verileceğini söyledi.  

bağdat merkezi hükümeti, kürtlerin petrol ihracatı yapmasına sert bir biçimde karşı çıkıyor ve bunun anayasanın ihlâli olduğunu iddia ediyor.

hawrami’nin söylediği gibi petrol ihracatını artırmak, irak’ta petrol gelirleri ve güç paylaşımı konusunda bütün dengeleri altüst edebilecek nitelikte.

22 mayıs 2014’te irak bölgesel kürt yönetimi’nin türkiye üzerinden yeni yapılan bir boru hattıyla petrol ihraç etmeye başlamasına merkezi hükümet şiddetle karşı çıkmış, bu petrolü alacak tüm müşteriler hakkında yasal işlem yapma tehdidinde bulunmuştu.

irak anayasası'ndaki çelişkili maddeler yüzünden bağdat ve erbil arasında kuzey irak petrollerinin kaderi konusunda anlaşmazlık yaşanıyor.

erbil, anayasada özerk bölgelere tanınan hakka atfen kendi petrolünü bağdat'tan bağımsız işleyip satmak istiyor.

ancak maliki hükümeti, anayasadaki 'irak petrolleri tüm irak halkına aittir' maddesini gerekçe gösterip bunu reddediyor.

henüz irak meclisi'nden onay alamayan, 2007 yılında hazırlanan hidrokarbon yasası ise bağdat'ın tüm petrol gelirlerinden erbil'e yüzde 17 pay vermesini öngörüyor.

'musul’dan sonra irak aynı olmayacak'

hawrami, musul’un işid’in eline geçmesinin irak’ı değiştirdiğini ve bu durumun irak petrollerinin paylaşımı konusunda yeni düzenlemelere gidilmesini zorunlu kıldığını söyledi.

“kaynaklar ve gelirler paylaşılmalı. musul öncesi irak artık yok, yeni bir gerçeklik var.”

hawrami, bağdat’tın gücü merkezileştirmeye çalıştığını da iddia ederek, bunu kabul etmeyeceklerini de sözlerine ekledi:

"gelir ve güç paylaşımına dayanan gerçek bir federal sisteme ihtiyacımız var.”

kerkük ve civarındaki petrollerin ihracatı, kerkük-yumurtalık boru hattına sık sık yapılan saldırılar nedeniyle bir süredir gerçekleşmiyordu.

doğal kaynaklar bakanı, kürtlerin tek başlarına hareket etmeyeceklerini de söyledi ve kerkük petrollerini tek taraflı ihraç etmeyeceklerinin altını çizdi.

bakan şu anda yaptıkları petrol ihracatının birkaç ay içinde iki katına çıkabileceğini ve bu yılın sonunda, günde 250 bin varilden 400 bin varile ulaşabileceğini söyledi.

kaynak: reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;