Kıbrıs sorunu

Kıbrıs müzakereleri 11 Şubat'ta

KKTC ile Güney Kıbrıs arasında müzakerelerin yeniden başlaması için tarih belirlendi. Ada'da yeni çözüm süreci salı günü başlıyor.

Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer geçen yılın sonundan beri mekik diplomasisi yürütüyordu. [AA]

birleşmiş milletler kıbrıs'ta 2012'den bu yana askıda olan çözüm sürecini 11 şubat'ta başlatıyor. taraflar salı günü ilk görüşmelerini yapacak.

bm ilk görüşme tarihini rum yönetiminin şart koştuğu ortak bildiri metninde uzlaşmaya varılmasının ardından belirledi.

2012 yılından beri askıda olan müzakere sürecinin yeniden başlayacak olması bile kıbrıs sorununun çözümü için ciddi bir adım. ancak kktc cumhurbaşkanı derviş eroğlu, “ortak açıklama kağıdıyla çok fazla bir şey yapılacağını söylemek mümkün değil, çünkü müzakere masasında bizi bekleyen 6 başlık var” dedi. bu başlıklardan bazılarını ‘yönetim ve güç paylaşımı, ab, mülkiyet, ekonomik garantiler, toprak’ diye saydı.

kktc, müzakere sürecinde türkler ve rumların mutlak siyasi eşitliği ile iki kurucu devletin eşit statüsü temelinde gerçek ortaklığa dayalı bir çözüm istiyor.

uluslararası çabalar süreci hızlandırdı

tarafları görüşme masasına çekebilmek için uluslararası çabalar geçen yılın sonunda yoğunlaştı.

bm genel sekreteri'nin kıbrıs özel danışmanı alexander downer geçen yılın sonundan beri, adada, tarafları müzakere masasına çekebilmek için mekik diplomasisi yürütüyordu. downer’ın çabaları sonuç verdi; rum tarafının, müzakerelerin başlayabilmesi için görüşmelerin ve ulaşılacak çözümün çerçevesini çizen ‘ortak bildiri’ yayınlanması şartı yerine getirildi.

basına sızan metinde, iki tarafın da istediği ‘tek egemenlik’ ve ‘egemenliğin türk ve rum halklarından kaynaklanması’ ifadeleri yer alıyor.

türkiye’nin çabaları

türk dışişleri bakanlığı da, 2013’ün ekim ayından beri kıbrıs’ta çözüm sürecinin başlaması için çalışmalarını hızlandırdı. 14 aralık’ta kktc’ye giden dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, downer ve eroğlu ile görüşmüş, ‘adada ve doğu akdeniz’de barış ve istikrarın sağlanmasının önemini’ vurgulamıştı.

doğalgaz etkisi

kıbrıs açıklarında bulunan doğalgaz yataklarının enerji açığı sorunu çeken avrupa’ya aktarılmasının en az maliyetli yolu, uzmanlara göre türkiye’ye uzanacak bir boru hattı. ancak bunun sağlanması adada kalıcı bir barışı gerektiriyor.

kktc başbakanı özkan yorgancıoğlu 30 ocak’ta al jazeera'ye, doğalgazın tüm kıbrıslılara ait olduğunu ve satışı için kıbrıs sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi:

“doğalgazın kıbrıs sorununun çözümüne bir katalizör rol oynaması düşünceleri de artık tartışılmaya başlandı. kıbrıs sorununun çözümüne bir katkı yapar diye düşünüyorum.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;