Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri sonuçsuz

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler gözetiminde İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yapılan müzakereler sonuçsuz kaldı.

anadolu ajansı'nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, müzakerelerden, rum tarafının aşırı taleplerde bulunması ve uzlaşmaz tavırlarından dolayı sonuç çıkmadı. 

müzakereler, kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti (kktc) cumhurbaşkanı mustafa akıncı, rum lider nikos anastasiadis ve bm genel sekreterinin kıbrıs özel danışmanı espen barth eide'nin katılımıyla yürütülüyordu. 

akıncı ve anastasiadis arasında 7-11 kasım tarihlerinde gerçekleştirilen müzakerelerin son gününde rum lider anastasiadis, masada türk tarafının açılımları karşısında zamana ihtiyacı olduğunu söylemiş, bm de müzakerelerin bir hafta aradan sonra 20-21 kasım'da isviçre'de yeniden devam edeceğini duyurmuştu.

'rum tarafının talepleri adil değildi'

müzakerelerin sonuçsuz kalmasının ardından bir açıklama yapan kktc cumhurbaşkanlığı sözcüsü barış burcu, rum tarafının taleplerinin adil olmadığını söyledi ve, "kıbrıs rum tarafı sayın cumhurbaşkanımızın ve ekibimizin bir bütün olarak çözüme yönelik koyduğu performansın ve iradenin yarısını ortaya koymuş olsalardı şimdi başka şeyler konuşuyor olabilirdik" dedi.

"sanki toprak konusu tümden ceplerinde olacakmış gibi bir pazarlık anlayışıyla geldiler. oysa uzlaşımız ve görüşmemizin mantığı bu değildi" diyen burcu, yunanistan'ın tutumunu da eleştirdi:

"bu bir haftalık zaman içerisinde yunanistan'ın, 'garantiler iptal edilmezse, türk askerlerinin adadan çıkacağı takvim de belirlenmezse 5'li konferansa katılmayacağım' açıklamalarını sıkça okudunuz. bu adeta sonucu toplantıya gitmeden elde etme taktiği olarak önümüze atıldı. buna bizim sessiz kalmamız mümkün değildi ve ilk aşamada mont pelerin'e niçin geldiğimizi anımsatmak istedik. bütün bu çalışmanın amacı son aşamaya gitmek değil mi? son aşamaya gelecek olan tarafların kim olduğu belli değil mi? yunanistan'ın böyle bir aşamada, böyle bir talep ortaya koymasının mantığı var mı?"

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;