Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs-Türkiye boru hattı önerisi

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, adadaki 40 yıllık bölünmüşlüğün sona ermesi halinde bölgeden çıkarılan doğal gazın Türkiye aracılığıyla dağıtılabileceğini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

'Bölgeye olumlu yansır'

'Doğalgaz ekonomik nimet'

Heyetler görüşmelere başladı

Rum lider Anastasiadis ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM arabuluculuğunda bir araya geldi. [AFP]

anastasiadis ap haber ajansına yaptığı açıklamada,  kıbrıs'ta varılacak bir anlaşmada türkiye'nin bölgede keşfedilen doğal gazın diğer ülkelere sürekli temini için yardımcı olabileceğini belirtti. 

türkiye'ye doğrudan bir boru hattı inşa etmenin çok daha ucuz bir alternatif olduğunu söyleyen anastasiadis, kıbrıs'ta bulunan potansiyel gaz zenginliklerinin ada için ekonomik bir nimet olacağını dile getirdi. 

israil'le ilişkiler düzelir

anlaşmanın türkiye'nin önündeki önemli bir siyasi engeli de ortadan kaldıracağını vurgulayan anastasiadis, çözüm sağlanması halinde ankara'yla israil'in ilişkilerinin de gelişebileceğini söyledi.

kıbrıs'ta yakın zamanda olabilecek çözümün sadece israil'in adadan gaz ithal etmesi planına değil, aynı zamanda bölge barışına da katkı sağlayacağını ifade etti.

kıbrıs'ta 40 yıldır çözüme yönelik sayısız görüşmeler yapıldığını dile getiren anastasiadis, ancak bunun bu zamana karar başarılı olamadığını vurguladı.

anastasiadis ayrıca israil başbakanı binyamin netanyahu'nun yakın zamanda kıbrıs'ı ziyaret edeceğini de söyledi. 

kıbrıs sorununun çözümü için müzakere süreci geçen hafta yaklaşık iki yıl sonra yeniden başlamıştı. rum yönetimi ve kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti müzakere heyetleri, 14 şubat'ta bm'nin kontrolündeki ara bölgede ilk toplantısını yapmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;