Suudi Arabistan

KİK'te ana gündem İran'la ilişkiler

Katar Dışişleri Bakanı Halid Atiyye, KİK liderlerinin, komşuluk ve ülke egemenliğine saygı çerçevesinde İran'la iyi ilişkiler kurulmasını temenni ettiğini söyledi.

Katar Dışişleri Bakanı Atiyye basın toplantısı düzenledi. [Fotoğraf: Al Jazeera]

katar dışişleri bakanı halid atiyye, suudi arabistan'ın başkenti riyad'da düzenlenen 15'inci körfez işbirliği konseyi (kik) istişare toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi. 

katar dışişleri bakanı atiyye, toplantıda suriye krizinin yanısıra yemen meselesi ve "kararlılık fırtınası" operasyonu çerçevesindeki gelişmelerin ele alındığını ifade etti.

atiyye, bm güvenlik konseyi'nin yemen'deki duruma ilişkin kararı ve ulusal diyalog görüşmelerinde alınan kararlar temelinde siyasi sürecin başlatılmasına da vurgu yapıldığını söyledi.  

toplantıda iran'ın nükleer programının da görüşüldüğünü aktaran atiyye, "kik liderleri, iran ile komşuluk ve ülke egemenliğine saygı ilkeleri çerçevesinde iyi ilişkiler kurulmasını istediklerini beyan etti" dedi. 

suriye sorunu

uluslararası topluma, suriye krizinin sona erdirilmesi için uluslararası hukukun taahhüt ettiği gerekli yasal adımların atılması çağrısında bulunulduğunu ifade eden atiyye, ayrıca suriye muhalefetinin, esed sonrası geçiş sürecine ilişkin bir yol haritası belirlemek üzere riyad'ta toplanacağı bilgisini verdi.

suudi arabistan kralı selman'ın göreve gelmesinden bu yana ilk kez katıldığı "15'inci körfez işbirliği konseyi istişare toplantısı"nın başlıca gündem maddelerini, yemen krizi, iran nükleer müzakereleri, suriye krizi, işid ile mücadele ve filistin meselesi oluşturuyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;