CHP

Kılıçdaroğlu: AYM Başkanı referandumun şaibeli olduğunu ortaya koydu

AYM Başkanı Arslan’ın “Anayasa koyucunun lafzı, anlamı ve amacı bakımından açık bir şekilde düzenledikleri kuralları yorum yolu ile değiştirmek esasen mahkeme eli ile anayasa değişikliği yapmak anlamına gelir” ifadesine atıfta bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “AYM Başkanı bu referandumun şaibeli olduğunu, meşruiyetinin olmadığını AYM'nin 55. kuruluş yıldönümünde açıkça ortaya koymuştur” dedi.

Konular: CHP, Türkiye
[Fotoğraf: AA]

cumhuriyet halk partisi (chp) genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, chp genel merkezi'nde düzenlenen parti meclisi toplantısına katılarak konuşma yaptı. anayasa mahkemesi başkanı zühtü arslan'a salı günü anayasa mahkemesinin 55. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşma nedeniyle teşekkür eden kılıçdaroğlu, arslan'ın, "anayasa koyucunun lafzı, anlamı ve amacı bakımından açık bir şekilde düzenledikleri kuralları yorum yolu ile değiştirmek esasen mahkeme eli ile anayasa değişikliği yapmak anlamına gelir. bunun meşruiyet tartışmasına yol açacağı her türlü izahtan varestedir" şeklindeki sözlerini hatırlattı. kılıçdaroğlu, bu ifadelere atıfla "aym başkanı bu referandumun şaibeli olduğunu, meşruiyetinin olmadığını aym'nin 55. kuruluş yıldönümünde açıkça ortaya koymuştur. aym başkanına bu duyarlılığı için yürekten teşekkür ediyorum. bunu söyleyen parti genel başkanı, sıradan bir hâkim, üniversitede bir hoca da değil. bunu söyleyen aym başkanı ve bugün söylemiştir" diye konuştu.

“gayrimeşru bir halk oylamasının tek sorumlusu sensin”

yüksek seçim kurulu’na ve eleştirilere cevaben “cevap vermeyeceğim. ben siyasi değilim, hâkimim” diyen ysk başkanı sadi güven’e tepkisini sürdüren kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“ysk'nın varlık nedeni adaletli bir seçimin yaşanmasını sağlamaktır. hâkim üstünlerin hukukunun bir parçası bir oyuncağı, aleti olmaz. gayri meşru bir halk oylamasının tek nedeni, sorumlusu sensin. sen artık bir siyasetçisin kardeşim. hâkim değilsin. sen artık o cübbeyi giymeye layık değilsin. sandıklara sahip çıktık, oy hırsızlığı olmadı. geriye baktık ki; ysk çalınmış, iradesi çalınmış, ipotek altına alınmış. aym başkanı bu referandumun şaibeli olduğunu, meşruiyetinin olmadığını açıkça ortaya koymuştur. aym başkanına bu duyarlılığı için yürekten teşekkür ediyorum.

açık hükme rağmen neden mühürsüz zarflar geçerli kabul edildi? bunun cevabını henüz almış değiliz. hangi gerekçe ile mühürsüz zarflar, oy pusulaları kabul edildi? kendi yayınladıkları genelgelere, eğitimlere aykırı olarak saat 5'ten sonra doğudaki bazı oylar açıklandıktan sonra. geçersiz sayılması gereken bütün oyları geçerli sayıyorlar.”

“talimatı kimden aldılar?”

“ysk'nın bu kararı alan hâkimleri kimden talimat aldılar. yasanın açık hükmüne rağmen farklı yorumlayarak geçersiz oyları geçerli sayan talimatı kimden aldılar? bunu açıklamak zorundalar. ysk'nın bu kararı demokrasimizin kara bir sayfasıdır. asla kabul edilemez. o nedenle mühürsüz seçim, halk oylaması diyoruz. meşru bulmuyoruz. seçim halk oylaması gayri meşru bir sürecin içine sokulmuştur. meşruiyet tartışması vardır, meşru değildir." 

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, başkanları hakkında işlem yapılması için Yargıtay ve Danıştay’a başvurmuştu. Ancak başvurular reddedilmişti.
[[Fotoğraf: AA-Arşiv]]
kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın haziran seçimlerin öncesindeki yurt gezilerinin bir kısmına katılan danıştay başkanı zerrin güngör ile yargıtay başkanı ismail rüştü cirit’in 21 mayıs 2016’da rize’de çay hasadı yaparken çekilen fotoğraflarını anımsattı. “hâkim, egemenlerin himayesinde çay toplamaya gitmez. hâkimlik mesleğine, onuruna gölge düşürdüler. bir allah'ın kulu çıkıp bunu bize anlatmak zorunda. bunları yapanlara hâkim denmez. cübbe giymelerini de doğru bulmuyorum. gidip bir siyasi partinin cübbesinin giyebilirler” dedi.

kaynak: dha ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;