Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

Kılıçdaroğlu: Rıza orada konuşur, göreceksiniz

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ABD'de tutuklanan İran asıllı iş adamı Rıza Sarraf'a dair, "Rıza orada konuşur, göreceksiniz. Biz de böylece dört bakanla ilgili gerçekleri öğreneceğiz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu [Fotoğraf: AA]

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, tbmm'de partisinin haftalık grup toplantısında konuştu. kılıçdaroğlu'nun gündeminde terör, fezlekeler ve ab - türkiye anlaşması ve rıza sarraf'ın abd'de tutuklanması vardı.

kılıçdaroğlu, "rıza sarraf amerika’da tutuklandı. ben eminim çoğunun gözüne bu gece uyku girmeyecek. yataklarında rahat uyuyamayacaklar. bakın fbi bölge direktörü ne diyor, 'bu suçlamaların gerçek ortaklara uyarı olduğunu' söylüyor. deniz feneri davasında da asıl failler türkiye’de demişlerdi" dedi.

chp lideri, "rıza orada konuşur göreceksiniz. biz de böylece dört bakanla ilgili gerçekleri öğreneceğiz" diye devam etti.

stk araştırması

"bütün terör olaylarının tek sorumlusu akp hükümetidir" diyen kılıçdaroğlu, "tırlarla silah gönderildi. kardeş kardeşe kırıldı. neden? hangi gerekçeyle? işid’e türkiye’den 70 ilden katılım oldu. militanlar gazete çıkardı bunlar seyretti. yaralılar türkiye’de tedavi edildi, eline silah verildi tekrar gönderildi, bunlar seyretti" diye konuştu.

londra merkezli bir sivil toplum kuruluşunun 20 ay boyunca suriye ve irak’ta yaptığı araştırmayı anlatan kılıçdaroğlu, elindeki rapordan "bomba üretim kapasitesini giderek geliştiren işid, malzemeleri türkiye’den geçiriyor. türkiye bir transfer istasyonu haline geldi" cümlelerini okudu.

kılıçdaroğlu, eleştirel bildiriye imza atan akademisyenlerden zafer kaya, esra mungan ve kıvanç ersoy'un tutuklanmalarına da sert tepki gösterdi. "kaç akp vekili terör örgütlerine taziyeye gitti? bizim vekilleri linç ediyorsunuz, buna cevap verin" diyen kılıçdaroğlu,"gücü kime yeterse onları hapse atıyor. gücü akademisyenlere yetiyor.tutup da akademisyeni bildiri imzaladı diye hapse mi atılır ya hangi çağda yaşıyoruz?"

mülteci anlaşması

kılıçdaroğlu, "ab ile mülteci anlaşması imzalandı. büyük başarıların altına imza attıklarını söylediler. türkiye bir mülteci bakımevidir ve bu sözleşmenin altına davutoğlu imza attı. türkiye, mülteciler açısından tampon bölge olmamalıydı" sözleriyle mülteci anlaşması konusuna değindi.

"baktığımız kadar baktık zaten bu mültecilere, niye daha fazla bakacağız" diyen chp lideri, "gitmek istiyorlarsa gitsinler, onların sorunu. çıkıp şu yürekliliği gösteremediler: kardeşim ne 6 milyar eurosu, ben vereyim o parayı siz bakın mültecilere" diye devam etti.

kılıçdaroğlu, "türkiye'ye gelen sayısı kadar ab’ye sığınmacı gidecekmiş. bir insan yapılan en büyük saygısızlıktır. doktorları, mühendisleri avrupa'ya alacaklar. diğerleri türkiye'de kalacak. çoluk çocuk gitmişler oraya, al bak." diye devam etti.

kılıçdaroğlu, avrupa'nın da tavrını eleştirerek, "ne zaman mülteciler gitti ağlamaya başladın. avrupa’nın nüfusu 500 milyon. kişi başı gelir 27 bin dolar. türkiye’nin 78 milyon. biz size para verelim siz idare edin diyorlar. bu, türkiye’yi aşağılamaktır" ditye konuştu.

'adına da kayseri pazarlığı diyorlar'

kılıçdaroğlu, hükümetin vizesiz avrıpa seyahati için yerine getirmesi gereken 72 şartın tamamına destek vereceklerini söyledi fakat hükümet bu şartları yerine getirmeyeceğini ifade etti:

"adım gibi biliyorum ki getiremeyecekler. getirdikleri zamazn demokrasi olması lazım. diktayı arzu eden bir yönetim demokrasiden yana tavır mı alacak? adına da kayseri pazarlığı diyorlar. bari kayserilileri karıştırmayın bu işe."

fasıllar

kılıçdaroğlu, türkiye'nin ab üyeliği tamamlaması gereken fasılları anımsatarak, "müzakere dolayısıyla 5 başlık açacaklardı. güney kıbrıs rum yönetimi 'hayır' dedi, vetomu kaldırmıyorum dedi. ayıp olmasın diye fransa 33 numaralı başlıktaki blokajımı kaldırıyorum' dedi."

kılıçdaroğlu, "bu fasıl geçerse, kaçak sarayın maliyetini öğrenmiş olacağız. en azından bu işe yaradı" diye konuştu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;