Yeni Anayasa

Kılıçdaroğlu: Vebal onlara ait

CHP lideri Kılıçdaroğlu, "'Yetkiler alınsın, bu Meclis'in işi yok, hatta Meclis'i bile kapatalım' diyenler varsa gidip 'Evet' oyunun altına mühürlerini bassınlar. Vebal onlara aittir" dedi.

[Fotoğraf: DHA]

istanbul maltepe belediyesi küçükyalı kültür merkezi'nde muhtarlarla bir araya gelen chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu, "önce şu konuda görüş birliği içinde olmamız lâzım. bir, demokrasiyi istiyor muyuz? iki, güçlü bir türkiye istiyor muyuz? üç, güçlü bir türkiye nasıl olur? demokrasisi güçlü değilse türkiye güçlü olmaz. hukukun üstünlüğü yoksa güçlü türkiye olmaz. insan hakları olmazsa güçlü türkiye olmaz. düşünce özgürlüğü yoksa güçlü türkiye olmaz. ekonomisi güçlü olmazsa güçlü türkiye olmaz. lafla güçlü türkiye olmuyor" dedi. kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"osmanlı'yı çok övüyoruz değil mi? övüyoruz, övmeliyiz. sonuç; devasa bir imparatorluk yıkıldı. neden yıkıldı? istanbul'u aldık, dünyaya hâkim olduk, akdeniz'i bir osmanlı gölü haline getirdik. nasıl oldu da bu devasa imparatorluk yıkıldı? nasıl oldu? bir muhtar arkadaşımız söyledi çanakkale 1915 yedi düvele karşı mücadele ettik. çanakkale geçilmez, bir tarih yazdık. her karış toprağında yüzlerce şehidimiz var. izin vermedik. sonra ne oldu? hiçbir kurşun atmadan bütün o gemiler marmara'ya geldiler. istanbul'da demirledi. hepsi tek kurşun atmadan. bunu düşünüyor muyuz? düşünmüyoruz. asıl düşünmemiz gereken nokta budur. yeni cumhuriyeti kurarken millet kavramı en güçlü hangi belgenin içinde yer almıştır? amasya tamimi'nde. osmanlı'da millet yoktu, millet kavramı da yoktu. amasya tamimi'nde ne diyor; 'milletin istiklâlini milletin azim ve kararı kurtacaktır'. bir adam mı vardı? tek adam mı vardı amasya tamimi'nin yazılmasında? hayır. sonra ne oldu, erzurum'a gidildi. erzurum'da tek adam mı vardı? hayır. adı üstünde erzurum kongresi. sivas'a gelelim tek adam mı vardı? hayır. 23 nisan 1920 türkiye büyük millet meclisi'ni kurduk. tek adamı mı vardı? hayır. türkiye büyük millet meclisi'nin önemi nedir? türkiye büyük millet meclisi dünyada örneği olmayan bir destanın altına imza atan meclistir. milli kurtuluş savaşı'nı yöneten meclistir. türkiye büyük millet meclisi kırbıs barış harekâtı'nı yöneten meclistir. türkiye büyük millet meclisi 15 temmuz darbe girişimini bombalar altında sabaha kadar mücadele ederek savuşturan, püskürten meclistir. türkiye büyük millet meclisi bu nedenle gâzi meclis unvanını almıştır. dünyada tektir. şimdi bu meclis'in bazı yetkilerini elinden alıyoruz. kime veriyoruz yetkileri? meclis'ten alıyoruz bir kişiye veriyoruz. 'evet' ve 'hayır' da ne getircek bunu öğrenmek istiyoruz. milli mücadeleyi yöneten, cumhuriyeti ilân eden bu meclis'ten yetkileri alıp bir kişiye verelim mi? asıl mesele budur. 'yetkiler alınsın, bu meclis'in işi yok, hatta meclis'i bile kapatalım' diyenler varsa gidip 'evet' oyunun altına mühürlerini bassınlar. vebal onlara aittir. 'bu meclis türkiye cumhuriyeti'ni kurdu, bu meclis gâzi meclistir, bu meclis milli iradeyi temsil ediyor' deniyorsa gidecekler 'hayır' oyunu kullanacaklar. bu kadar basit. öyle uzun uzun laflara da gerek yok, bu kadar basit."

"milli irade meclis'e tam yansımalı"

"bugünkü sistemimiz, parlamenter demokratik sistemimizin 141 yıllık geçmişi vardır. bir tecrübemiz var. bunun yanlışı, eksiği var mıdır? var. neden milli irade meclis'e tam yansımıyor? ne demek bu; bir parti yüzde 9 oy alırsa onun temsilcisi meclis'te yok. ancak yüzde 10 barajını aşması lâzım. dünyada böyle bir örneği yoktur. biz bunun kaldırılmasını istiyoruz. milli irade meclis'e tam yansımalı. yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı da meclis'e gelmeli. o da çıksın kürsüye."

"osmanlı'da bile böyle bir sistem yok"

"kişiye bağlı sistem olmaz. osmanlı'da bile böyle bir sistem yok. dünyanın hiçbir ülkesinde de yok. bütün yetkilere sahip olan bir kişi olamaz. çünkü o kişi hata yaptığı zaman telafi edecek makam yoktur. hatanın tamamını vatandaş çeker. yargıyı alalım. hâkim karar verir. o kararın yanlış olduğunu düşünüyorsanız bir üst mahkemeye gidersiniz. bu yanlıştır diye. yetmez yargıtay'a gidersiniz, yetmez avrupa insan hakları mahkemesi'ne gidersiniz. şimdi bir kişi karar verecek, nereye itiraz edeceksiniz siz? buyurun 'muhtarlıkları kaldırdım'. nereye itiraz edeceksiniz? hiçbir yere. denetimsiz bir sistem olur mu?"

"darbe hukukunu değiştirelim"

"12 eylül anayasası değişmeli mi? elbette değişmeli. biz bunu söyledik" diyen kılıçdaroğlu, "60 madde üzerinde 4 parti anlaştı, çıkmadı. 60 madde az buz değil. rahmetli ecevit zaten 35 maddesini daha değiştirmişti. biz de söyledik. sayın davutoğlu, binali yıldırım ve cumhurbaşkanı'na söyledim. darbe hukukunu değiştirelim. darbecilerin yaptığı demokrasiye aykırı bütün kuralları değiştirelim. yeni, modern, çağdaş bir anayasa yapalım. el birliğiyle yapalım. biz her türlü katkıyı vermeye hazırız. ben de demokrasiyi istiyorum. onlar da demokrasiyi istiyorlarsa buyurun gelin anayasa'yı değiştirelim" diye konuştu.

"dünyanın en az gelişmiş 20 ülkesi başkanlık sistemiyle yönetiliyor"

"dünyadaki uygumalara bakalım. dünyanın en gelişmiş 20 ülkesine bakalım. amerika hariç tamamında parlamenter sistem var. buyurun almanya, hollanda, japonya, ingiltere. hepsinde var, hepsi gelişmiş. almanya 20-30 yıldır koalisyonlarla yönetiliyor. ekonomisi hızla gelişiyor, büyüyor. peki başkanlık sistemiyle yönetilen ülkeler... dünyanın en az gelişmiş 20 ülkesi başkanlık sistemiyle yönetiliyor. bir kişiye bütün yetkileri vermişler. vatandaş inim inim inliyor. o beyefendi gibi kral gibi yaşıyor tepede. servetine servet katıyor. yoksulluk, felâket ülkeyi götürmüş. dünya örneğini veriyorum size. diyeceksiniz ki amerika'da başkanlık. amerika'da başkanlık var; ama bizim başkanlık gibi değil. oradaki başkanlık nedir? orada eyaletler var. her eyaletin parlamentosu var. her eyalet kanun çıkartıyor amerika'da. başkan en zayıf halkadır. büyükelçi bile tayine edemez başkan. hâkimlere kimse müdahale edemez. başkan içeri girdiğinde hâkim ayağa kalkmaz, önününü dahi iliklemez, konuştuğu zaman da alkışlamaz. yani bizim başkanlık sistemiyle amerika'daki aynı değil. keşke aynı olsa, hiç ilgisi yok. dünyada böyle bir örnek de yok."

"yeni modelde güvenoyu istemeye gerek yok"

"yeni modelde güvenoyu istemeye gerek yok. iyi de bu 550 milletvekilinden niye güvenoyu istemiyorsunuz? niye korkuyorsunuz, niye çekiniyorsunuz? gidin güvenoyu isteyin. 'gerek yok' diyorlar. şimdi 'türkiye büyük millet meclisi'ne güvenoyu istemeye gerek yoktur diyenler' gidip 'evet' oyunun altına mührünü bassın. itirazımız yok. vebaline katlanır. çoluk çocuğunun yarın öbür gün neler söyleyeceğini gerçekten duymak isterim."

"nasıl güçlenecek bu meclis?"

"550 milletvekili sayısını 600'e çıkarıyoruz. niçin? bir allah'ın kulu çıkıp bunu bana samimi olarak anlatmış değil. efendim 'meclis güçlenecekmiş'. yetkileri elinden alıyorsun meclis'in. nasıl güçlenecek bu meclis? kanun yapma tekeli dünyada parlamentolarındır."

"bir partinin genel başkanı hâkim tayin etmemeli"

"bir partinin genel başkanı hâkim tayin etmemeli, doğru değil. efedim cumhurbaşkanı tarafsız mı olsun, partizan mı olsun? kararı vereceksiniz. 'başkan partizan olsun' diyorsanız 'evet'e mührünüzü basacaksınız. başkan 'partizan olmasın, tarafsız olsun, devletin sigortasıdır, devleti temsil ediyor' diyorsanız o zaman 'hayır'ın altına mührünüzü basacaksınız. bu kadar basit."

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;