Orta Asya
Kırgızistan'da altın madeni tartışması
Kırgızistan'da hükümet altın madeni için Kanadalı şirketle yapılan anlaşmanın meclisten geçirilmesini, muhalefet ise devlet payının biraz daha artırılmasını istiyor.
kırgızistan hükümeti, ülkedeki kumtor altın madenini işleten kanadalı centerra gold şirketi arasındaki sözleşmesinin halkın çıkarlarına uygun olduğuna kamuoyunu ikna etmeye çalışıyor.
şirketle yaklaşık bir yıl süren müzakereler sonucu hazırlanan sözleşme taslağı ise mecliste onaylanmayı bekliyor.
kırgızistan başbakanı cantoro satıbaldiyev, kumtor projesi taslağına yeni şartlar konulduğuna dikkat çekti ve bu haliyle meclisten geçmesi gerektiğini söyledi. taslakta, kumtor altın madeniniişleten şirketin yönetimi yeniden yapılandırılıyor ve ülkenin aldığı payla ilgili yeni şartlar yeralıyor.
satıbaldiyev, taslağın meclisten geçmediği her gün ülkenin 223 bin dolar zarara uğradığı savundu. ve muhalefeti altın madenini siyasete malzeme yapmakla suçladı.
kırgız başbakan satıbaldiyev, "herhangi bir kimse kırgızistan'ın centerra gold'daki payını yüzde 1 daha fazla artırabileceğini söylesin. ben görevimden hemen ayrılırım" dedi.
ek süre verilmişti
kumtor altın madeni için kanadalı şirketle yapılan bir önceki yeni anlaşma taslağı meclise sunulmuş, tatminkar olmadığı ve üzerinde çalışılması gerektiği gerekçesiyle muhalefetten destek bulmamıştı. hükümet de 2 ay ek süre isteyerek taslak üzerinde bir dizi iyileştirmeler yapmak üzere kanadalı şirketle mutabakata varmıştı.
madenin bulunduğu issık göl eyaleti halkı kumtor'un kamulaştırılmasını, meclis ise kırgızistan'ın kar payının yüzde 33'ten 67'ye çıkarılmasını hükümetten istedi.
hükümet, yeni anlaşma tartışmalarının uzamasıyla bütçe gelirinin yüzde 10'unu sağlayan ve yüzlerce kırgıza iş imkanı sağlayan kumtor'un durmasından endişe ediyor. kırgızistan'da 2010'da iktidar değişikliğinin ardından devrik liderin yanı sıra ailesine yakın kişilerin ve bazı memurların madenden nemalandığı iddiaları üzerine yeni iktidar, centerra gold şirketi ile 2009 yılında yapılan anlaşmayı gözden geçirme kararı almıştı.
18 ton üretim yapıldı
tanrı dağların'da, deniz seviyesinden 4 metre yükseklikte bulunan altın madeninde 1 ton cevherden 4 gram altın çıkıyor. kumtor'da 1997-2012 yılları arasında 264 ton altın üretildi.
madende halen çıkarılmayı bekleyen 710 ton altın rezervi bulunduğu tahmin ediliyor. bölgede en büyük altın madeni ve kırgızistan'ın en büyük sanayi kuruluşu olarak dikkati çeken kumtor altın madeninden 2013 yılında 18 ton 674 kilo altın üretildi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar