Kırgızistan

Kırgızistan'da dört parti koalisyon için anlaştı

Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in hükümeti kurmakla görevlendirdiği Sosyal Demokrat Partisi, sürdürdüğü müzakereler sonucunda Kalkınma ve İlerleme Partisi, Kırgızistan Partisi ve Sosyalist Ata Meken Partisi ile koalisyon için anlaştı.

Atambayev, en fazla sandalyeye sahip olan Sosyal Demokrat Partisi'nin Grup Başkanı Çınabay Tursunbekov'u (sağda) hükümeti kurmakla görevlendirdi. [Fotoğraf: AA]

meclis binasında düzenlenen törende, sosyal demokrat partisi lideri çınabay tursunkulov, kalkınma ve ilerleme partisi lideri bakıt torobayev, kırgızistan partisi lideri kanat isayev ve sosyalist ata vatan partisi lideri ömürbek tekebayev, koalisyon hükümetiyle ilgili anlaşmayı imzaladı.

120 sandalyenin bulunduğu mecliste cumhurbaşkanı almazbek atambayev'in kurucusu olduğu sosyal demokrat partisi'nin 38, kırgızistan partisi'nin 18, kalkınma ve ilerleme partisi'nin 13 ve sosyalist ata meken partisi'nin 11 milletvekili var. böylece dört partinin oluşturduğu koalisyon mecliste üçte iki çoğunluğa ulaşıyor.

"istikrar, güven ve yeni fırsatlar" adını verdikleri hükümet programı üzerinde uzlaşan partilerin, başbakanlığa temir sariyev'i aday göstermeleri ve bu hafta içinde kabine üyelerini açıklamaları bekleniyor.

kırgızistan'da 4 ekim'de düzenlenen milletvekili seçimlerinde yüzde 7 barajını 6 parti aşmıştı.

ülkede 7 nisan 2010 tarihinde yaşanan ayaklanmanın ardından kurulan geçici hükümette başbakan yardımcısı ve maliye bakanı olarak görev yapan temir sariyev'in lideri olduğu bayağı doğan (ak şumkar) partisi, haziran 2010'da yapılan genel seçimlerde barajı aşamamıştı.

meclis dışında kalan sariyev, cumhurbaşkanı atambayev tarafından 24 aralık 2011'de kurulan koalisyon hükümetinde meclis dışından ekonomi bakanlığı görevine getirilmişti.

ülkede 4 nisan 2014'de göreve başlayan koalisyon hükümetinin başbakanı coomart otorbayev, eleştiriler üzerine 23 nisan'da istifa etmiş, 5 yıl içinde kurulan 4'üncü koalisyon hükümetinin başına temir sariyev getirilmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;