Kırım

Kırım Tatar televizyonunun yayını durdu

Kırım Tatar televizyonu ATR'nin yayınları Rusya Denetim Kurumu'nun izin vermemesi üzerine durduruldu. Evi polis tarafından basılan Meclis Başkan Yardımcısı Ümerov da, ATR'ye destek eylemi organize etmemesi yönünde uyarıldı.

Konular: Kırım
Rus polisi Ocak ayında ATR'de, 2014'te yapılan miting sırasında iki kişinin ölümü ile ilgili açılan dava kapsamında arama yapmıştı. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

kırım tatar televizyonu atr ve ona bağlı çocuk kanalı lale, meydan radyosu ve 15 dakika haber ajansı, basın kurumlarına faaliyet izni veren rusya denetim kurumu'ndan izin alamadıkları için yayınlarını kesti.

televizyon kanalının sahibi lenur islamov, kanalı satması yönünde teklifler geldiğini ancak bunları reddettiğini belirtti.

islamov, "bu toprağın sahibi biziz. bizim bu toprakta kendi prensiplerimizi ve milli menfaatlerimizi korumamız lazım. duruşum budur ve ileride de aynı olacaktır" dedi.

kırım'ın geçen yıl rusya'ya ilhakından sonra atr yönetimi, rusya denetim kurumu'na kayıt olmak için ekim ayından bu yana dört kez başvuruda bulunmuş, üç başvuruya ret cevabı gelmiş, en son başvuruya ise cevap gelmemişti.

yayına 2006 yılında başlayan ilk bağımsız kırım tatar televizyon kanalı olan atr, tatarca, rusça ve ukraynaca yayın yapıyordu.

ümerov'a 'baskın ve uyarı'

yayının durdurulmasının ardından kırım tatar milli meclisi (ktmm) başkan yardımcısı ve bahçesaray'ın eski valisi ilmi ümerov'un evi basıldı. ümerov, rusya sorgu komitesi tarafından dün yedi saat sorgulandıktan sonra polisin evinde arama yaptığını ancak evinde bir şey bulunamadığını ifade etti.

ilmi ümerov, kırım özerk cumhuriyeti'nin ukrayna'dan ayrılıp rusya'ya bağlanması konusunda düzenlenen referanduma karşı kırım tatarlarının 26 şubat 2014'te yaptığı mitingde iki kişinin ölümüyle ilgili açılan dava kapsamında sorgulandığını dile getirdi.

ümerov, atr'ye destek eylemi organize etmemesi konusunda rus polisi tarafından uyarıldığını belirtti. atr'ye destek eylemi düzenlememesi konusunda ktmm'nin diğer başkan yardımcısı nariman celal de uyarılmıştı.

kırım ilhak edilmişti

kırım 16 mart 2014’te yapılan ve tatarların boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak rusya tarafından ilhak edilmişti.

yüz binlerce kırım tatarı 1944 yılında sovyet lideri stalin tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine ukraynalı ve rus nüfus yerleştirilmişti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;