Haber

'Kış Uykusu' Oscar adayı

Cannes Film Festivali'nde büyük ödüle uzanan Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi, Türkiye'yi Oscar'da temsil edecek.

Konular: Kültür-Sanat
Kapadokya'da çekilen filmin başrollerini Haluk Bilginer, Demet Akbağ ve Melisa Sözen paylaşıyor. [Fotoğraf: NBC]
türkiye, yönetmen nuri bilge ceylan'la bir kez daha akademi ödülleri'nde şansını deneyecek. cannes film festivali'nde altın palmiye'yi kazanan 'kış uykusu', 87. oscar'da yabancı dilde en iyi film ödülü'nü almak için yarışacak.

adaylığı, kültür ve turizm bakanı ömer çelik twitter üzerinden açıkladı. çelik, mesajında "uluslararası arenada büyük başarılar elde eden nuri bilge ceylan'ın aynı başarıyı oscar yolunda da göstereceğini ümit ediyor, başarılar diliyorum" dedi.

87. oscar ödülleri, 22 şubat 2015 tarihinde sahiplerini bulacak. akademi, yabancı dilde en iyi film kategorisine gelen başvuruları ilk elemede dokuza indiriyor. ödül gecesinde yarışacak yapımlar ise son elemede beşe düşürülüyor.

özer: birçok ilki bir kalemde yaşatabilir

sinema eleştirmeni murat özer, filmin rahatlıkla ilk beşe kalacağını düşünüyor: "kış uykusu'nun oscar yarışında ilk beşe kalması garanti gibi, olağanüstü bir 'uzunluk' problemiyle karşılaşmazsa. kazanması da sürpriz sayılmamalı, ki kendi adıma yönetmen ve senaryo dallarında da aday gösterilebileceğini düşünüyorum. anlayacağınız türkiye'nin oscar serüveninde birçok ilki bir kalemde yaşatabilir nuri bilge ceylan."

bir diğer eleştirmen mehmet açar'a göre, filmin oscar şansı için yarışacak diğer yapımlara da bakmak gerekiyor. açar, "çok doğru bir seçim, başka bir seçim düşünülemezdi. aksi olsaydı çok tartışma çıkardı. abd'liler için çok uzun bir film, ilk dokuz için şansı olabilir ancak ilk beş için şansı yüksek değil bence" görüşünü dile getirdi.

twitter hesabından adaylığı değerlendiren yazar ve sunucu yekta kopan ise, "iyi haber. kış uykusu, oscar aday adayı... ilk dokuz kesin bence. sonrasına bakarız. ( beklentim belli elbette)" diye yazdı.

ceylan'ın oscar denemeleri

daha önce ceylan'ın üç filmi türkiye adına oscar'da yarışmıştı. cannes film festivali'nde birçok ödül kazanan ceylan'ın ilk oscar yolculuğu, 'uzak' filmiyle olmuştu. 'uzak', yarışmadaki son elemeye kalamadı.

'üç maymun' filmi ise akademi ödülleri'nde son dokuz film arasına kalmayı başarmıştı. ceylan aynı başarıyı 'bir zamanlar anadolu'da filmiyle tekrarladı ama film son beş arasına giremedi.

başrollerini haluk bilginer, demet akbağ ve melisa sözen'in paylaştığı film, ceylan'ın 20 yıllık sinema serüveninde en önemli ödülüne kavuştuğu yapım oldu. film, eski bir tiyatro oyuncusu olan aydın'ın babadan kalma otelinde taşrayla ve kendisiyle kurduğu ilişkiyi anlatıyor. yönetmen ceylan, karı-koca ve kardeşlik bağları da dahil her türlü insan ilişkisi ve çaresizliği beyazperdeye aktarıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;