Kültür-Sanat

'Kitap Yakmanın Tarihi'

Fransız yazar Lucien X. Palastron'un çalışması 'Kitap Yakmanın Tarihi', MÖ. 2500 yılında İskenderiye Kütüphanesi yangınından Nazi Almanyası'na kitapların yakılma tarihini anlatıyor.

Konular: Kültür-Sanat
Kahire Kütüphanesi'ndeki el yazmaları protestolar sonrası çıkan yangında büyük hasar görmüştü, gönüllüler restorasyon için çalışmaya devam ediyor. [Getty Images]

Kitap, Everest Yayınları tarafından yayımlandı.
el yazmaları, yazı bilimi ve yazı tarihi üzerine araştırma inceleme kitapları hazırlayan lucien x. palastron'un kaleme aldığı 'kitap yakmanın tarihi' adlı kitap raflardaki yerini aldı. aziz ufuk kılıç tarafından türkçe'ye tercüme edilen kitap, mö 2500 yılından yakın tarihe kadar yakılan kitaplar, insanlık tarihinin en değerli el yazmalarının nasıl ortadan kaybolduğu, büyük kütüphanelerin neden ve nasıl yakıldığı üzerine arşivlik bir araştırma.

palastron çalışmasında; iskenderiye kütüphanesi, hıristiyan ve islam ortaçağı'ndan nazi almanyası'na kadar güç, ideoloji ve politikanın, egemenlik kurma arzusunun tamamlayıcı bir unsuru olarak kitap yakmayı, kütüphane yakmayı örnekleriyle anlatıyor.

sadece kasten çıkarılan yangınlara değil aynı zamanda savaşlar, doğal afetler ya da çağlar boyunca yaşanan her tür tahribatın sonuçlarını da anlatan 'kitap yakmanın tarihi'nde, yazarla birlikte pek çok bilinmeyenin izini sürmek de mümkün.

yaklaşık dört bin yıllık bir zaman dilimine panoramik bir bakış imkânı veren kitap; aldous huxley, ray bradbury, george orwell gibi büyük yazarların bu yıkımlara dair söylediklerini de içeriyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;