Somali'de kıtlık

Kıtlık, Somali’de altıncı bölgeye sıçradı

Ülkenin bir bölgesinde daha ‘kıtlık’ ilan eden BM, 750 bin kişinin önümüzdeki dört ay içinde hayatını kaybedebileceğini belirtti.

Konular: Dünya

Haberin Öne Çıkanları

Yeni kıtlık bölgesi

Daha da yayılacak

750 bin kişi ölebilir

BM, kıtlık yüzünden bugüne kadar ölenlerin yarısından fazlasının çocuk olduğunu belirtiyor.
BM, kıtlık yüzünden bölenlerin yarısından fazlasının çocuk olduğunu belirtiyor. [Reuters]

somali’de yaşanan kıtlık, ülkenin bir bölgesini daha etkisi altına aldı. 

bm gıda güvenliği ve beslenme analiz birimi, yaptığı açıklamada, kıtlığın ülkenin güneyindeki bay bölgesini de etkisi altına aldığını duyurdu. açıklamada, ağustos ayına ilişkin raporlara göre, bölgedeki akut gıdasızlık ve kaba ölüm hızı istatistiklerinin, 'kıtlık seviyelerini' aştığı ifade edildi. 

Temmuzdan beri altıncı kıtlık bölgesi

bm, ilk olarak temmuz ayında somali’nin bakol ve alt şabel bölgelerinde kıtlık ilan etmişti. kuruluş, afgoye, balad ve adel’i de ağustos ayında aynı statüye almıştı. bay bölgesi kıtlık ilan edilen altıncı bölge oldu. 

bir bölgenin kıtlık durumunda sayılması için, yaşayanların yüzde 20’sinin aşırı gıda eksikliğine maruz kalması, yüzde 30’unda akut gıdasızlık görülmesi ve ölüm oranının 10.000’de ikinin üzerine çıkması gerekiyor.

ölenlerin yarısından fazlası çocuk

bm gıda güvenliği ve beslenme analiz birimi açıklamasında, kıtlk yüzünden bugüne kadar on binlerce insanın öldüğü ve bu kişilerin yarısından fazlasının çocuk olduğu da belirtildi.

kenya merkezli kuruluş ayrıca, “insani krize verilen yanıtın şu anki düzeyde devam etmesi durumunda, açlığın gelecek dört ayda daha da yayılmasını beklediğini” kaydetti. kuruluşun verilerine göre, somali'de şu anda dört milyon kişi kriz durumunda bulunuyor, 750 bin kişi ise önümüzdeki dört ay içinde hayatını kaybedebilir. 

merkezi yönetim yok

yirmi yıldır hükümeti olmayan, iç savaş durumundaki ülkede, açlığın en şiddetli olduğu yerler, el kaide bağlantılı islamcı el-şebab grubunun kontrolünde olan güney somali'de yer alıyor.

cibuti, eritrea, kenya ve uganda gibi diğer bölge ülkeleri de, somali kadar olmasa da yaşanan yoğun kuraklıktan etkileniyor.

somali’ye dünyanın dört bir yanından gıda yardımı yapılıyor.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;