IŞİD

Kobani'ye destek yürüyüşleri sakindi

IŞİD'e karşı Kobani ile dayanışma için küresel eylem gününde Diyarbakır, Van ve İstanbul'da yapılan yürüyüşlerde herhangi bir gerginlik yaşanmadı.

Askerin kent merkezindeki kavşakları tuttuğu Diyarbakır'da sokaklar henüz sakin. [Fotoğraf: Abdulkadir Konuksever / Al Jazeera Turk]

diyarbakır'da en son 6-8 ekim olaylarında kent merkezine giren asker sabah saatlerinden itibaren tüm kavşakları tuttu. 

şehrin giriş çıkışları tutuldu, helikopterler devriye uçuşu yaptı.

HDP'nin Diyarbakır'da düzenlediği gösteriler olaysız geçti.
[Abdulkadir Konuksever / Al Jazeera]]
öğle saatlerinde koşuyolu parkı'nda toplanmaya başlayan hdp'liler istasyon meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. 
yürüyüş sırasında güvenlik güçleri ile herhangi bir gerilim yaşanmadı. yürüyüş planlandığı gibi istasyon meydanı'nda son buldu.  
van'da olaysız yürüyüş  
[Van'da eylemciler sebze hali kavşağından Musa Anter Parkı'na yürüdü. [Fotoğraf: Fatih Sevinç/ Al Jazeera Turk]]

kobani için küresel eylem kapsamında van’da bir yürüyüş gerçekleşti.

sabah saatlerinde sebze hali kavşağında toplanan kalabalık, kent merkezindeki musa anter parkı’nda doğru yürüyüşe geçti.

2 nisan kavşağında polis barikatıyla karşılaşan göstericiler, bir süre güvenlik güçlerini ikna etmeye çalıştılar. karşılıklı anlaşmayla barikatı kaldıran polis, olaysız yürüyen kalabalığa izin verdi.

eylemciler musa anter parkı’na ulaştıktan sonra ilk konuşmayı demokratik bölgeler partisi (dbp) il başkanı musa itah yaptı.

konuşmaların ardından kalabalık olaysız dağıldı. daha öncesinde esnafın kepenk kapattığı van'da hayat normale döndü. 

galatasaray meydanı'na kadar yürüdüler

istanbul'da kobani'ye destek yürüyüşünün adresi beyoğlu tünel meydanı'ydı. burada toplanan yüzlerce eylemci galatasaray meydanı’na şarkılar ve türküler eşliğinde yürüdü.

eyleme halkların demokratik partisi  (hdp) milletvekili sabahat tuncel de katıldı. zaman zaman sloganlar atan eylemciler galatasaray meydanı’nda polis tarafından durduruldu.

grup burada bir basın açıklaması yaptı.

eylem boyunca polisin çok sıkı güvenlik önlemi aldığı dikkat çekti. 

küresel eylem çağrısı

abd’li dilbilimci ve filozof noam chomsky ve nobel barış ödülü sahibi adolfo perez esquivel’in de aralarında bulunduğu aydınlar 1 kasım'da kobani ile dayanışma için küresel eylem çağrısı yapmıştı. 
hdp de hafta başında, halkı 1 kasım'da sokağa çıkmaya ve 'demokratik eylemliliği yükseltmeye' çağırdı. açıklamada türkiye işid’e destek vermekten vazgeçmemekle, koalisyon güçleri ise etkili destek vermemekle suçlanmıştı. 
hdp'nin bu çağrısı hükümet tarafından sert bir şekilde eleştiriliyordu.
yürüyüşün yapıldığı saatlerde partisinin afyon'daki istişare ve değerlendirme toplantısında konuşan başbakan ahmet davutoğlu, "toplantı ve gösteri yapma hakkı herkesin hakkıdır onu koruruz ama şiddete yönelirse, kim yönelirse yönelsin ona karşı da en etkin tedbiri alırız. bu iki aylık dönemde hdp'nin en ufak barışçıl bir çağrısını duydunuz mu? provokasyon, tahrik ile siyaset yapılmaz'' dedi.
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;